تقریباً هر فردی گاهی مشکل خارش گلو یا سوزش گلو را تجربه میکند. خارش گلو علامت شایع تب یونجه و سایر آلرژیها است یا ممکن است نشانه اولیه عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد. بیشتر اوقات، خارش گلو را میتوان با درمانهای ساده و بدون نسخه پزشک (OTC) و داروهای خانگی مدیریت کرد. برای شناخت بیشتر این عارضه با رسا همراه باشید.
فهرست مطالب
علل خارش گلو:
خارش گلو تحریک پذیر میتواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. دلایل احتمالی آن شامل موارد زیر هستند:
-
رینیت آلرژیک
علت شایع خارش گلو، رینیت آلرژیک است که به آن تب یونجه نیز میگویند. رینیت آلرژیک که به عنوان تب یونجه نیز شناخته میشود، ممکن است یکی از دلایل عمده خارش گلو باشد. حدود 40 تا 60 میلیون نفر تحت تأثیر آن قرار دارند.
این بیماری زمانی اتفاق میافتد که بدن نسبت به مادهای بیخطر واکنش نشان دهد و ماده شیمیایی به نام هیستامین آزاد کند که باعث این واکنشهای زیاد میشود. محرکهای رایج شامل گرده، شوره، گرد و غبار و مواد تحریک کننده مانند دود سیگار یا بخارهای خروجی است.
-
حساسیت غذایی
واکنشهای آلرژیک به غذا زمانی اتفاق میافتند که بدن به بعضی چیزهایی که میخوریم واکنش نشان میدهد، گویا قصد دارد به بدن آسیب برساند. واکنشها معمولاً ظرف چند دقیقه یا چند ساعت پس از مصرف غذا ایجاد میشوند.
آلرژی ممکن است خفیف باشد و علائم آن با خارش گلو یا دهان متوقف شود. با این حال، آن میتواند زندگی را تهدید کند. غذاهای معمول و تحریک کننده شامل، بادام زمینی، صدف، تخم مرغ، شیر و گندم هستند.
-
آلرژیهای دارویی
بسیاری از افراد از آلرژی به داروهای خاصی از جمله پنی سیلین و سایر آنتی بیوتیکها رنج میبرند. شدت آلرژی از خفیف تا تهدید کننده زندگی خواهد بود. علائم آلرژی دارویی میتوانند شامل خارش گلو باشند که اندکی پس از مصرف داروی جدید شروع میشوند.
-
عفونتهای باکتریایی و ویروسی
گلودرد یا موارد باکتریایی التهاب لوزه ممکن است قبل از پیشرفت به گلودرد شدیدتر با خارش گلو شروع شود. ویروسهایی مانند سرماخوردگی یا ویروس آنفولانزا هر دو میتوانند باعث خارش گلو شوند. اگر فقط یک سرماخوردگی باشد، بعید است خارش گلو پیشرفت کند. اگر فردی به عفونت آنفولانزا مبتلا باشد، درد گلو بیشتر شده و همراه با تب، بدن درد و ناراحتی قفسه سینه خواهد بود.
-
کمبود آب بدن
کمبود آب بدن زمانی اتفاق میافتد که بدن بیش از میزان، آب خود را از دست بدهد. این امر در هوای گرم، بعد از ورزش یا بیماری اتفاق میافتد. کمبود آب بدن میتواند باعث خشکی دهان شود، این وضعیت موقتی است، که دهان و گلو بزاق کافی ندارد. این ممکن است باعث احساس خارش در گلو شود.
-
رفلکس اسید
یکی از علائم خارش گلو ممکن است اسید معده باشد که وارد لوله غذا میشود و به آن سوزش معده نیز گفته میشود. بعضي از افراد مبتلا به رفلاكس اسيد مزمن كه به عنوان سوزش معده نيز شناخته مي شود، مشكلات گلو را تجربه مي كنند. ریفلاکس اسید زمانی اتفاق میافتد که اسید معده از معده به داخل لوله غذا برگردد.
بعید است خارش یا گلودرد تنها علامت ریفلاکس باشد. با این حال، برخی از افراد بیماری به نام ریفلاکس خاموش را تجربه میکنند و ممکن است فقط یک خارش مزمن و گلودرد را به عنوان یک علامت مشاهده کنند.
-
عوارض جانبی دارو
برخی از داروها ممکن است باعث سرفههای خشک و خارش گلو شوند که به دلیل واکنشهای آلرژیک نمیباشد. افرادی که از مهار کنندههای ACE برای فشار خون بالا استفاده میکنند باید توجه داشته باشند که مهار کنندههای ACE ممکن است باعث خارش گلو و سرفه خشک شوند. غالباً، این علائم اندکی پس از شروع یک مهار کننده ACE شروع میشوند و با علائم دیگری که معمولاً با خارش گلو تجربه میشوند، همراه نیستند.
عوامل خطر خارش گلو
آلرژی در کودکان بیشتر دیده میشود، اما علائم ممکن است با افزایش سن بهبود یابند. برخی از بیماریهای زمینهای مانند آسم میتوانند علائم را بدتر کنند یا خطر ابتلا به آلرژی را افزایش دهند. اگر یکی از اعضای خانواده به آلرژی مبتلا باشد، ممکن است ژنهای مشابهی داشته باشد و خود آلرژی را ایجاد کند.
علائم و نشانههای خارش گلو
خارش گلو تنها علامتی نیست که ممکن است فرد با آن دست و پنجه نرم کند! علائمی که همراه با خارش گلو رخ میدهند با توجه به علت اصلی آن متفاوت هستند. خارش ناشی از رینیت آلرژیک ممکن است با هر ترکیبی از علائم زیر همراه باشد:
- آبریزش بینی یا گرفتگی بینی
- فشار سینوس
- خارش چشم و پوست
- عطسه کردن
- خستگی
- چشمهای متورم، قرمز یا دارای آبریزش
در صورت ایجاد حساسیتهای دارویی یا غذایی، ممکن است خارش گلو همراه با هر تعداد علائم از خفیف تا نیاز به درمان فوری پزشکی رخ دهد. علائمی که میتوانند همراه با خارش گلو در اثر آلرژیهای دارویی و غذایی ایجاد شوند عبارتند از:
- بثورات خارش دار قرمز رنگ یا همان کهیر
- قرمزی پوست اطراف چشم
- گوش خارش دار
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- دل درد
- تورم لبها، زبان و گلو
- مشکل تنفس یا بلع
- حس عذاب
- افت فشار خون
- از دست دادن هوشیاری
تشخیص خارش گلو ناشی از رینیت آلرژیک از یک مشکل ناشی از بیماری دشوار تر است. در هر دو مورد، ممکن است با گرفتگی بینی یا عطسه همراه باشد. با این حال، اگر خارش گلو ناشی از بیماری حاد باشد، احتمالاً کوتاه مدت خواهد بود و با ترکیبی از علائم زیر همراه است:
- تب
- تورم غدد
- دردهای عضلانی
- ضعف
- سردرد
- سرفه
- گرفتگی بینی
هنگامی که خارش گلو در اثر کم آبی بدن ایجاد میشود، علائم دیگری نیز میتواند داشته باشد که عبارتند از:
- تشنگی شدید
- دهان خشک
- ادرار تیره رنگ نادر
اگر خارش گلو ناشی از ریفلاکس یا سوزش معده باشد، علائم دیگر میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- دشواری یا درد هنگام بلعیدن
- احساس سوزش در قفسه سینه یا گلو
- گاز
- صدای ملتهب
- مینای دندان فرسوده
- لثه ملتهب
- طعم بد دهان
درمان خارش گلو
برای موفقیت در رفع خارش گوش و گلودرد نیاز به رفع علل آن است. علائم و نشانههای هر یک از علل در بالا بیان شدهاند. در اینجا نکات درمانی متناسب با دلایل آن آورده شدهاند:
درمان آلرژیهای غذایی
- اگر متوجه شدید که به ماده غذایی خاصی حساسیت دارید، به متخصص آلرژی مراجعه کنید.
- پس از شناسایی غذا، تا آنجا که میتوانید از آن دوری کنید.
درمان آلرژیهای دارویی
- در صورت کشف هرگونه حساسیت دارویی به پزشک خود اطلاع دهید.
- با توجه به علائم واضح، به دنبال کمک پزشکی باشید.
درمان سرماخوردگی
- برای رفع گرفتگی غالباً استنشاق بخار را با یک قطره روغن اکالیپتوس انجام دهید.
- مایعات، میوهها و سبزیجات را مصرف کنید.
- اسپریهای بینی و استنشاق کنندهها حال شما را بهتر میکنند.
- استفاده از آنتی هیستامین برای تسکین علائم.
- بیشتر سرماخوردگیها ویروسی هستند بنابراین روند خود را ادامه میدهند.
درمان اوتیت خارجی
درمان این بیماری میتواند شامل استفاده از آنتی بیوتیکهای تزریقی یا خوراکی باشد، که در تسکین درد مفید هستند. هیدروکورتیزون حاوی عوامل ضد باکتری و ضد قارچ نیز میتواند برای کاهش عفونت گوش داخلی استفاده شود.
با توجه به علائم، تعیین علت خارش گوش ممکن است گاهی گیج کننده باشد. اینجا است که به پزشکان باتجربه نیاز دارید، تا شما را معاینه کنند و ببینند دقیقاً چه مشکلی دارید. مراجعه به بیمارستان ممکن است بیش از حد گران باشد و داروهای مورد نیاز برایتان تجویز شود.
درمانهای خانگی خارش گلو
درمانهای خارش گلو میتوانند براساس علت متفاوت باشند. با این حال، برخی از داروهای آزمایش شده ای وجود دارند که ممکن است در بیشتر موارد کمک کنند. این روشهای درمانی، که برخی از آنها برای خرید آنلاین موجود است، شامل موارد زیر هستند:
- یک قاشق عسل
- غرغره با آب نمک
- قرصهای لوزی و سرفه
- اسپری بینی
- چای داغ با لیمو و عسل
استفاده از داروهای ضد آلرژی بدون نسخه و اسپریهای بینی میتوانند خارش گلو ناشی از آلرژی را تسکین دهند. برای سرماخوردگی، یک داروی بدون نسخه سرماخوردگی میتواند کمک کند.
پیشگیری از خارش گلو
پرهیز از کافئین و الکل و همچنین نوشیدن مقدار زیادی آب ممکن است به جلوگیری از خارش گلو کمک کند. مراحلی وجود دارند که افراد مستعد ابتلا به خارش گلو میتوانند از بروز آن جلوگیری کنند. این مراحل براساس علت خارش گلو متفاوت هستند.
در صورت انجام موارد زیر، اکثر افراد میتوانند خطر خارش گلو را کاهش دهند:
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- مقدار زیادی آب بنوشید.
- از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید.
- در فصل سرماخوردگی و آنفولانزا مرتباً دستها را بشویید.
- در فصل آلرژی از باز شدن پنجرهها و بیرون رفتن خودداری کنید.
یک پزشک همیشه نیازی به بررسی خارش گلو ندارد. در حقیقت، خارش گلو در بیشتر مواقع به خوبی به مراقبت از خود پاسخ میدهد. اگر علائم بیش از 10 روز طول بکشند، بدتر شوند یا به مراقبت از خود پاسخ ندهند، فرد باید با پزشک خود تماس بگیرد.
در صورت داشتن علائم زیر، افراد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنند:
- مشکل تنفس
- خس خس سینه
- کهیر
- تورم صورت
- گلودرد شدید
- تب
- مشکل در بلعیدن
هر یک از شرایط فوق ممکن است نیاز به مراقبت فوری پزشکی، درمان با آنتی بیوتیک یا داروی ضد ویروس یا مدیریت آلرژیهای جدی داشته باشد.
آیا باید به متخصص آلرژی مراجعه کنم؟
متخصص آلرژی پزشکی است که دارای تخصص در آلرژی است. آنها میتوانند در زمینه مدیریت و درمان علائم آلرژی، مانند خارش گلو یا گوش، مشاوره دهند. برخی از افراد با مصرف داروی OTC و به حداقل رساندن تماس با مواد حساسیتزا میتوانند آلرژی خفیف را کنترل کنند.
با این حال، درصورت بروز علائم زیر توصیه میشود که به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید:
- آلرژی زندگی روزمرهتان را مختل کرده است.
- فرد در تنفس مشکل دارد.
- فرد دارای عفونتهای سینوسی پایدار یا مکرر است.
- آنتی هیستامینها موثر نیستند و باعث عوارض جانبی میشوند.
- قبل از مراجعه به متخصص آلرژی، فرد باید علائم و مدت دوام آنها را یادداشت کند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر فردی دچار خارش گلو و گوش همراه با تب باشد که بیش از 4 روز طول بکشد، باید به پزشک مراجعه کند. اگر فردی علائم سینوزیت دارد، مهم است که با پزشک خود صحبت کند تا از بدتر شدن و گسترش آن عفونت جلوگیری کند. پزشک ممکن است برای درمان عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند. اگر فردی علائم اضافی مانند، استفراغ داشته باشد و برای نفس کشیدن تلاش کند، ممکن است دچار آنافیلاکسی شود که این نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری دارد.
چشم انداز بیماران مبتلا به خارش گلو
علائم سرماخوردگی، از جمله خارش گلو و گوش، باید ظرف 10 روز از بین بروند. اگر شخصی مرتباً دستهای خود را بشوید و از افرادی که علائم سرماخوردگی دارند اجتناب کند، میتواند خطر ابتلا به سرماخوردگی را در خود کاهش دهد.
آلرژی ممکن است در خانوادهها وجود داشته باشد، بنابراین اگر شخصی دارای یک خویشاوند مستقیم باشد که آلرژی داشته باشد، ممکن است ژنهای مشابهی وجود داشته و به این آلرژی مبتلا شود. اجتناب از ماده حساسیت زا میتواند علائم را به حداقل برساند. معمولاً علائم آلرژی با آنتی هیستامین قابل درمان است. اگر علائم مداوم باشند و داروهای OTC موثر واقع نشوند، متخصص آلرژی ممکن است درمان اضافی را توصیه کند.
سلام.دختر۸ساله ام چندین ساله گلوش مشکل داره .و گلوش پشت سر هم گلوش باصدا صاف میکنه.میگه یکم میسوزه. چندین بار دکتر بردم ولی فایده نداشته.قبلا با پروسپیتان بهتر شد ولی تازه گیها بدتر وهیچ دارو افاقه نمیکنه.نمیدام چه کنم؟
توسط حسن اقا در 20 فوریه 2022با سلام و آرزوی تندرستی. میتواند ناشی از آلرژی یا سینوزیت مزمن باشد. لازم است حتما توسط یک پزشک به صورت حضوری یا حتی تلفنی ویزیت داشته باشید تا بعد از شرح حال دقیق در صورت لزوم داروهای لازم تجویز شود. قرقره و شستشوی بینی و ته حلق به صورت منظم روزی دو الی سه بار با آب نمک انجام دهید.
توسط دکتر مریم تجریشی در 20 فوریه 2022دیشب سالم سالم خوابیدم امروز صبح بلند شدم خارش گلو داشتم تا الان که عصر شدم خوب نشده فکر نکنم بخاطر الرژی باشه چون الرژی که داشتم فقط عطسه داشت و یه ساله که خوب شده کرونام نمیدونم هس یا نه اخه علائم دیگه ای ندارم
توسط نازی در 14 فوریه 2022با سلام و وقت بخیر. برای تشخیص کرونا از آلرژی لازم است سیر علایم را ببینید. در صورت اضافه شدن سایر علایم یا تشدید علایم قبلی تشخیص به نفع کرونا است.
توسط دکتر مریم تجریشی در 20 فوریه 2022سلام یکماهه به شدت درگیر خارش گلو شدم و همش احساس می کنم یه چیزی ته گلوم گیر کرده و قسمت انتهای بینیم هم حس میکنم چیزی اونجا هست و به شدت اذیت میکنه یه وقتایی وقتی خارش میگیره و سرفه شدید می کنم احساس می کنم می خوام بالا بیارم.
توسط محمود در 6 دسامبر 2021با سلام. به نظر میرسد علایم شما بیشتر به آلرژی مربوط شود. بهتر است با پزشکان سامانه رسا در ارتباط باشید تا توصیه ها و درمانهای لازم را دریافت کنید.
توسط دکتر مریم تجریشی در 18 ژانویه 2022با سلام وقت بخیر. مشکل شما احتمالا ناشی از سینوزیت میباشد ولی جهت درمان بهتر است توسط پزشک به صورت تلفنی یا حضوری ویزیت شوید تا بد از شرح حال کامل درمان لازم برای شما تجویز شود.
توسط دکتر مریم تجریشی در 9 ژانویه 2022سلام سه ماهه خارش گلو دارم نعوتادین میخورم ولی زندگی جهنم شد
توسط Mostafaaubi1@gmail.com در 18 نوامبر 2021با سلام و وقت بخیر. بهتر است توسط یک پزشک به صورت تلفنی یا حضوری ویزیت شوید تا شرح حال کامل از شما بگیرد و داروی مناسب را تجویز کند.
توسط دکتر مریم تجریشی در 23 نوامبر 2021سلام. برای درمان خارش گلو ناشی از ریفلاکس معده چیزی نگفتید
توسط آدرینا در 8 نوامبر 2021با سلام و وقت بخیر. بهترین راه برای درمان عوارض ناشی از ریفلاکس از جمله سوزش گلو درمان خود ریفلاکس معده است.
توسط دکتر مریم تجریشی در 16 نوامبر 2021سلام من گلوم خارش داره واسهال و خارش گوش وعطسه وابریزش بینی هم دارم درمانش چیه
توسط سلام فروزش در 7 نوامبر 2021با سلام و وقت بخیر. در صورتی که همه این علایم را دارید مشکل شم احتمالا عفونی و میتوانید حتی کرونا باشد. حتما توسط پزشک ویزیت حضوری یا تلفنی شوید.
توسط دکتر مریم تجریشی در 16 نوامبر 2021سلام پدرم سفره خشک و خارش گلو دار د وپیاده روی سربالایی نفس نمیاد
توسط کاوس سبحانی در 6 نوامبر 2021با سلام و وقت بخیر. این مشکل میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. میتوانید با پزشکان سامانه رسا به صورت تلفنی ویزیت داشته باشید تا بعد از شرح حال گیری کامل توصیه های دارویی لازم را به شما بدهد.
توسط دکتر مریم تجریشی در 23 نوامبر 2021من نه سرما خوردم ولی الکی گلوم میخاره چکار کنم راهنمایی کنید
توسط حمیدسمیعی در 19 سپتامبر 2021با سلام و آرزوی تندستی. خارش گلو گاهی مقدمه سرماخوردگی و کرونا میباشد و گاهی نشانه آلرژِی. در صورت تداوم بدون علایم دیگر به نفع حساسیت است که میتوان با اقدامات خانگی یا درمانهای دارویی علایم را بهبود بخشید. در صورت اضافه شدن علایم دیگر حتما با پزشک در تماس باشید.
توسط دکتر مریم تجریشی در 25 سپتامبر 2021