قلب به عنوان یکی از مهمترین ارگانهای داخلی بدن است که وظیفهی خون رسانی به دیگر اعضای بدن را بر عهده دارد. در صورت اختلال در عملکرد این عضو حیاتی، زندگی افراد در خطر جدی قرار میگیرد. بنابراین اطلاع از بیماریهای مربوط به قلب و اینکه در زمان بیماری باید به چه متخصصی کرد، برای همهی افراد لازم و حیاتی است.
مشاوره پزشکی با متخصص قلب و عروق
از هر کجای ایران!لیست متخصصین متخصص قلب و عروق
می توانید در این بخش لیست متخصص قلب و عروق سامانه رسا را مشاهده کنید و مشاور مورد نظر خود را انتخاب کنید.
خانم دکتر سیده مروارید دادرس
قلب و عروق
آقای دکتر علیرضا مهریار
فوق تخصصی الکتروفیزیولوژی قلب ، آریتمی و پیس میکر ، قلب و عروق
آقای دکتر مهدی فرزانه
قلب و عروق
آقای دکتر اشکان ارجمند
قلب و عروق
خانم دکتر آرزو خسروی
فوق تخصص اکو ، قلب و عروق
کاردیولوژی
کاردیولوژی یا تخصص قلب و عروق چیست؟
کاردیولوژی یا تخصص قلب و عروق، دانشی است که به سلامت قلب و رگهای منتهی به آن میپردازد. شناخت بیماریهای قلبی و عروقی و راههای درمان آنها در حوزهی این تخصص جای میگیرد.
چه بیماریهایی در حوزه تخصص قلب و عروق جای میگیرند؟
مهمترین بیماریها و اختلالات این حوزه موارد زیر هستند:
• آنوریسم(Aneurysm): برآمدگیهایی شبیه بادکنک که در رگها به وجود میآیند و خون رسانی به قلب و دیگر اعضای بدن را مختل میکنند.
• آنژین: نوعی ناراحتی قفسه سینه ناشی از جریان نامناسب خون به قلب است. این بیماری ممکن است به عنوان سفتی، فشار سنگین، فشار فشردگی یا خرد کردن درقفسه سینه تجربه شود. شایعترین علت آنژین، بیماری عروق کرونر، تنگ یا انسداد شریان هایی است که خون را به قلب منتقل می کنند.
• آریتمی: هرگونه اختلال در ضربان قلب یا ریتم آن را آریتمی میگویند. نمونه هایی از آریتمی می تواند تاکی کاردی (ضربان قلب سریعتر از حد نرمال) و برادی کاردی (ضربان قلب کندتر از حد طبیعی) باشد.
• آترواسکلروز: ایجاد ذخایر چربی (پلاک) در شریان ها است. باریک و سفت شدن شریان ها به دلیل ایجاد پلاک می تواند در جریان خون تداخل ایجاد کند و باعث ایجاد درد در اندام های گرسنه اکسیژن شود. اگر پلاک موجود در پارگی شریان کرونر دخیل باشد، می تواند باعث حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
• فیبریلاسیون دهلیزی: یک اختلال ریتم قلبی است که در آن بخشهای فوقانی قلب (دهلیز) به سرعت و به صورت بی نظمی منقبض می شوند. فیبریلاسیون دهلیزی خطر لخته شدن خون را افزایش میدهد که می تواند جریان خون به مغز، ریه ها یا اندام های دیگر را مسدود کند.
• کاردیومیوپاتی: بیماری عضله قلب است که در آن ماهیچه قلب آسیب دیده و توانایی آن در پمپاژ خون مختل می شود. شایعترین نوع آن، کاردیومیوپاتی اتساعی است که در آن یک یا چند بخش قلب بزرگ شده و پمپاژ آن سختتر میشود. انواع دیگر شامل کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک است که در آن دیواره های عضله قلب ضخیمتر و سفتتر میشود.
• درد قفسه سینه: ناراحتی یا درد در امتداد قسمت جلوی بدن بین گردن و بالای شکم که ممکن است علامت حمله قلبی یا بیماری عروق کرونر باشد، اما ممکن است به دلیل آسم، ذات الریه، فشار عضلات، اضطراب یا مشکلات گوارشی (به عنوان مثال سوزش قلب، زخم یا سنگ کیسه صفرا) رخ دهد.
• Claudication: درد در ماهیچه ران و یا بازوها است که با ورزش اتفاق میافتد و با استراحت تسکین می یابد. این درد ناشی از جریان خون ضعیف به دلیل تنگ شدن یا انسداد در شریانهایی است که خون را به پاها منتقل می کنند. این اختلال شایع ترین علامت در افرادی است که به بیماری شریان محیطی مبتلا هستند.
• نارسایی احتقانی قلب: وضعیتی که قلب در آن ضعیف است و توانایی پمپاژ خون را از دست داده است. علائم آن عبارتند از تنگی نفس، سرفه مداوم یا خس خس سینه، خستگی و تورم در پا، مچ پا و یا شکم.
• بیماری عروق کرونر (CAD): باریک و سخت شدن شریان هاییست که خون را به قلب منتقل می کنند. CAD شایعترین نوع بیماری قلبی است. کاهش جریان خون به قلب می تواند باعث ایجاد آنژین (درد قفسه سینه) و حمله قلبی شود و می تواند به نارسایی قلبی و آریتمی کمک کند.
• حمله قلبی یا سکتهی قلبی: انسداد ناگهانی تأمین خون و اکسیژن به بخشی از عضله قلب را سکته میگویند. برای محدود کردن آسیب به عضله قلب2 درمان سکته قلبی برای باز کردن شریان مسدود شده و احیای جریان خون در سریعترین زمان ممکن انجام میشود.
• کلسترول بالا: سطح کلسترول کل بالاتر از 240 میلی گرم در لیتر کلسترول بالا در نظر گرفته میشود. کلسترول کل بین 200 تا 239 خط مرزی بالا محسوب میشود. کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. رژیم غذایی و داروها می توانند سطح کلسترول را کاهش داده و خطر بیماری های قلبی را کاهش دهند.
• فشار خون بالا: فشار خون طبیعی زیر 120/80 میلی متر جیوه است. فشار خون 120 تا 139 سیستولیک (بالاترین تعداد در یک خواندن) یا 80 تا 89 دیاستولیک (شماره پایین) پیش فشار خون در نظر گرفته می شوند. فشار خون بالای 139 میلی متر جیوه سیستولیک یا بالاتر از 89 میلی متر جیوه دیاستولیک فشار خون بالا محسوب میشود. فشار خون بالا خطر حمله قلبی، سکته مغزی و بیماری کلیوی را افزایش می دهد.
• بیماری شریان محیطی (PAD): بیماری شریان محیطی آترواسکلروز (تنگ شدن یا انسداد شریان ها به دلیل ایجاد رسوبات چربی) است که در شریان هایی که خون پاها را تأمین میکنند تأثیر میگذارد.
• بیماری قلبی مادرزادی: ناهنجاری ها در ساختار و عملکرد قلب ناشی از اختلال رشد و عملکرد قلب قبل از تولد است. در حالی که برخی ناهنجاریها هیچ وقت مشکلی ایجاد نمی کنند، بسیاری از این نقصها باید با دقت مورد پیگیری قرار بگیرند و نیاز به درمان (دارو یا جراحی) دارند. شایعترین نقص مادرزادی قلب یک نقص سپتوم بطنی است، سوراخ در دیوارهای که بطن چپ و راست قلب را از هم جدا می کند.
• سنکوپ (غش): از دست دادن موقتی هوشیاری به دلیل افت جریان خون به مغزاست. سنکوپ ممکن است در اثر افت ناگهانی فشار خون، حالات شدید عاطفی، درد شدید، داروهای خاص، ریتم غیر طبیعی قلب یا دلایل دیگر ایجاد شود.
چه زمانی باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنیم؟
اگر فردی علائم بیماری قلبی داشته باشد، پزشک ممکن است او را به متخصص قلب ارجاع دهد. علائمی که میتواند یک مشکل قلبی را نشان دهد عبارتند از:
• تنگی نفس
• سرگیجه
• درد قفسه سینه
• تغییر در ضربان قلب یا ریتم
• فشار خون بالا
متخصصین قلب می توانند آزمایشاتی را انجام دهند. آنها اغلب بیمارانی را که دچار حمله قلبی، نارسایی قلبی یا سایر مشکلات قلبی شده اند، درمان میکنند. آنها در تصمیمگیری در مورد جراحی قلب، کاتتریزاسیون قلب، و آنژیوپلاستی و استنت گذاری نیز کمک می کنند.
هم چنین متخصص قلب و عروق می تواند در مورد پیشگیری از بیماری های قلبی مشاوره دهد.
اگر فردی سابقهی خانوادگی بیماری قلبی یا کلسترول بالا را داشته باشد، در صورت سیگاری بودن یا در صورت ابتلا به دیابت، یا در صورت شروع برنامه ورزشی جدید، ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص قلب داشته باشد؛ حتی اگر بدون علامت باشد.
هم چنین زنی که دچار پره اکلامپسی بوده، ممکن است در بارداری بعدی یا در دوران یائسگی بیشتر در معرض خطر مشکلات قلبی باشد.
متخصص قلب تاریخچه بیمار را مرور کرده و معاینه جسمی را انجام می دهد. وزن، قلب، ریه ها، فشار خون و رگ های خونی فرد را بررسی کرده و آزمایش هایی را انجام میدهد.
یک متخصص قلب و عروق ممکن است رویه هایی از قبیل آنژیوپلاستی، استنت گذاری، ولوولوپلاستی، تصحیح نقص مادرزادی قلب و ترومبکتومی عروق کرونر را انجام دهد.
او همچنین ممکن است تست هایی را که در زیر ذکر شده است انجام دهد:
• الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG): که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می کند.
• ECG سیار: این دستگاه ریتم قلب را، در حالی که فرد ورزش و یا فعالیت منظم انجام میدهد، نشان میدهد. در این دستگاه، الکترودهای فلزی کوچک به قفسه سینه میچسبند و از طریق سیم به یک مانیتور هولتر وصل می شوند و ریتمها را ثبت می کند.
• تست ورزش یا تست استرس: این تست تغییرات ریتم قلب هنگام استراحت و ورزش را نشان می دهد و عملکرد و محدودیت های قلب را اندازه گیری می کند.
• اکوکاردیوگرام: این تست یک تصویر سونوگرافی را نشان می دهد که ساختاراتاقهای قلب و مناطق اطراف آن را نشان می دهد و میتواند نشان دهد که قلب چگونه کار می کند. اکوکاردیوگرافی می تواند اندازه گیری کند که قلب چگونه خون را پمپاژ می کند. این تست میتواند التهاب اطراف قلب را که به پریکاردیت معروف است، تشخیص دهد. همچنین می تواند ناهنجاریهای ساختاری یا عفونت دریچههای قلب را تشخیص دهد.
• کاتتریزاسیون قلبی: یک لوله کوچک در قلب یا در نزدیکی قلب داده ها را جمع می کند و ممکن است به تسکین انسداد کمک کند. این آزمایش میتواند عکس گرفته و عملکرد قلب و سیستم الکتریکی را بررسی کند. از تکنیکهای مبتنی بر کاتتر با فلوروسکوپی میتوان برای درمان بیماری های مادرزادی قلبی، دریچهای و عروق کرونر استفاده کرد.
• عکسبرداری قلب و عروق هسته ای: تکنیک های تصویربرداری هسته ای از مواد رادیواکتیو برای مطالعه اختلالات قلبی عروقی و بیماری ها به روشی غیر تهاجمی استفاده میکنند.
• الکتروفیزیولوژی قلب: یک ویژگی خاص قلب و عروق است. پزشک به بررسی جریانات الکتریکی درون بافت عضله قلب، چگونگی گسترش جریان و الگوی جریان ها میپردازد.
لازم به ذکر است که جراحی قلب و عروق در حوزهی تخصص کاردیولوژی نیست.
مشاوره تخصصی قلب و عروق به صورت غیرحضوری چیست و چه فوایدی دارد؟
اگر به هر دلیلی، مشاوره ی حضوری برای بیماران ممکن نباشد، آنها می توانند از مشاورهی تلفنی و یا آنلاین بهره ببرند. در مشاوره غیرحضوری با پزشکان متخصص، علاوه بر این که هزینهها به صرفهتر است، بیماران میتوانند در زمانهای بیشتری به این متخصصین دسترسی داشته باشند. مشاوره گرفتن در مورد داروها، چک کردن پاسخ آزمایشات و موارد اورژانسی، انتخاب آزمایش و درمان مناسب، آمادگی قبل از انجام هرگونه جراحی و مراقبت های پس از آن از جمله مواردی است که به صورت تلفنی و آنلاین امکان پذیر است.
استفاده از سامانه رسا ، راه حلی مطمئن و آسان
با استفاده از سامانه رسا شما می توانید در هر مکانی که هستید با پزشک خود مشورت کنید. بدین صورت که ابتدا با ثبت نام در سامانه رسا عضو شوید. سپس حساب کاربری خود را به تعداد دقایقی که می خواهید با پزشک خود صحبت کنید، شارژ کنید. این کار را با استفاده از درگاه امن بانکی و یا کد USSD می توانید انجام دهید. سپس همکاران ما تماس شما را با پزشک یا مشاورتان برقرار می کنند.
در ضمن برای انتخاب پزشک متخصص خود می توانید به صفحه ای که مربوط به آن هاست مراجعه و بررسی های لازم را انجام دهید.