گاهی پیش میآید که بعد از آسیبهای جسمی، حرکت برای بیماران دشوار میشود. برای بهبود حرکت اعضای آسیب دیدهی این بیماران، علم فیزیوتراپی راهکارهای مناسبی دارد. همچنین در درمان برخی بیماریهای مربوط به مفاصل نیز میتوان از فیزیوتراپیستها کمک گرفت. در ادامهی این مقاله، شما با فیزیوتراپی، انواع آن و زمان مراجعه به فیزیوتراپیستها به اختصار آشنا خواهید شد.
مشاوره پزشکی با متخصص فیزیوتراپی
از هر کجای ایران!لیست متخصصین متخصص فیزیوتراپی
می توانید در این بخش لیست متخصص فیزیوتراپی سامانه رسا را مشاهده کنید و مشاور مورد نظر خود را انتخاب کنید.
آقای دکتر سعید میکائیلی
فیزیوتراپیست
محمدرضا میرزایی
کارشناس ارشد کاردرمانی ، طب فیزیکی و توانبخشی
آقای دکتر مرتضی رضایی
فیزیوتراپیست
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی یک حرفهی مراقبت بهداشتی است که باعث بهبودی در بیماریهای حرکتی، آسیب و ناتوانی میشود. هدف این دانش، بهبود حرکت و توانایی عملکردی بدن بیماربا بالاترین پتانسیل او است. فیزیوتراپی حرفه ای مستقل است که در آن پزشکان تصمیم گیری در مورد درمانهای بالینی را انجام میدهند. آنها دائماً نتایج درمانهای خود را مجدد ارزیابی می کنند و رویکرد خود را تنظیم می کنند.
انواع فیزیوتراپی برای چه بیماریهایی کاربرد دارد؟
فیزیوتراپی می تواند یک درمان موثر برای برخی بیماریها باشد و هر یک از این درمان ها می تواند به کاهش زمان بهبودی بعد از انواع جراحی کمک کند.
فیزیوتراپیست ها می توانند در تعدادی ازبخشهای مختلف از جمله پزشکی ورزشی، سلامت کودکان و سلامت زنان تخصص داشته باشند و در این پارامترها سه حوزه مختلف تمرین وجود دارد. این حوزهها عبارتند از:
• اسکلتی-عضلانی: که به آن فیزیوتراپی ارتوپدی نیز گفته میشود و برای درمان شرایطی مانند رگ به رگ شدن، کمردرد، آرتروز، در رفتگی، بی اختیاری، آماس کیسههای مفصلی، مشکلات طرز ایستادن، آسیبهای مرتبط با ورزش و محل کار به علاوه کاهش تحرک، استفاده میشود. توانبخشی پس از عمل نیز در این گروه قرار دارد.
• مغز و اعصاب: این حوزه برای درمان اختلالات سیستم عصبی از جمله سكته مغزی، صدمات نخاعی، صدمات مغزی، بیماری اسكلروزیس و بیماری پارکینسون استفاده میشود. همچنین میتوان از آن بعد از جراحی مغز برای توانبخشی استفاده کرد.
• Cardiothoracic: برای درمان آسم، برونشیت مزمن، آمفیزم و سایر اختلالات قلبی – تنفسی استفاده میشود.
روشهای درمانی فیزیوتراپی چگونه است؟
درمان هر فرد با نیازهای خاص خود متناسب است و یک فیزیوتراپیست از بین طیف گسترده ای از روشهای درمانی، روش مناسب و کارآمد را انتخاب میکند. روشهایی از جمله:
• روشهای درمانی دستی(Manual): این روشها می توانند شامل حرکت و فشار مفاصل، استخوانها (که شامل حرکت نخاعی)، افزایش مقاومت و کشش شوند.
• برنامه های ورزشی: این روش شامل تقویت ماهیچه ها، تمرین مجدد حالت بدن، کششهای مرتبط با سیستم قلبی عروقی و ورزش میشود.
• تکنیک های الکتروتراپی: که شامل تحریک عصب الکتریکی از راه پوست (TENS)، لیزر درمانی ، دیاترمی(روش گرم کردن با جریان الکتریکی) و سونوگرافی است.
• هیدروتراپی: از هیدروتراپی برای درمان اختلالات روماتولوژیکی، ارتوپدی و عصبی استفاده میشود. در استخر کم عمق گرم و با دمای نزدیک به حرارت بدن انجام میشود. تحت هدایت فیزیوتراپیست، بیمار تمریناتی را در آب انجام می دهد. مقاومت و کمک به آب بدون جاذبه باعث میشود مفاصل و ماهیچه ها با حداقل استرس حرکت کنند. این موضوع میتواند تنفس و گردش خون را بهبود بخشد، درد را تسکین دهد، دامنههای مفصل را بهبود ببخشد، عضلات را تقویت کرده و احساس بهزیستی عمومی را ارتقا بخشد. این روش برای بیماران مبتلا به آرتریت مانند RA بسیار مفید است. درد و ضعف شدید در این حالت ممکن است وجود داشته باشد، این امر باعث می شود ورزش در هوا، بیش از حد استرس زا و دشوار شود. این روش اجازه میدهد تا رویکردهای مختلف ورزش در داخل آب انجام شود.
در بسیاری از موارد ممکن است صدمات، ناشی از سایر عوامل زمینه ساز باشد. ممکن است درد کمر در اثر تکرار فعالیت های مرتبط با کار، وضعیت بد بدن، اضافه وزن و یا حتی اتخاذ تکنیک اشتباه هنگام انجام ورزش ایجاد شود. بر این اساس فیزیوتراپیست نه تنها درد کمر را درمان می کند بلکه به عوامل دیگر نیز می پردازد. این رویکرد جامع، سعی در کاهش خطر آسیب دیدگی مجدد دارد.
فیزیوتراپی در چه زمانهایی کمک کننده است؟
فیزیوتراپی بسته به نیاز و شرایط شما میتواند در هر زمان از زندگی شما و از جهات مختلفی کمک کننده باشد. فیزیوتراپی در مدیریت وضعیت پزشکی طولانی مدت، مانند آرتریت یا آسیب دیدگی مفید است. درمان به وسیلهی فیزیوتراپی باعث کاهش درد، افزایش تحرک و بازگشت شما به فعالیتهای عادی میشود. همچنین شما میتوانید با کمک فیزیوتراپی سریعتر بهبود یابید و از بستری در بیمارستان خودداری کنید.
یک فیزیوتراپیست میتواند به شما نشان دهد که چگونه اشیاء را با خیال راحت بلند کنید و چگونه وضعیت خوبی را در موقعیتهای مختلف حفظ کنید. این موضوع خطر آسیب دیدگی یا ایجاد مشکلات اسکلتی-عضلانی را کاهش میدهد. آنها می توانند به شما توصیه کنند که از طریق تغییر سبک زندگی مانند ورزش منظم و تغذیه سالم ، سالم بمانید و با افزایش سن دچار مشکل نشوید. اگر صعود از پله ها برای شما دشوار باشد یا مشکلاتی از این قبیل داشته باشید، یک فیزیوتراپیست میتواند به شما بیاموزد که چگونه آن مشکلات را حل کنید.
تمرکز اصلی فیزیوتراپیست همیشه این است که به شما کمک کند تا حد ممکن مستقل و فعال باشید.
مشاوره تخصصی فیزیوتراپی به صورت غیرحضوری چیست و چه فوایدی دارد؟
اگر به هر دلیلی، مشاوره ی حضوری برای بیماران ممکن نباشد، آنها می توانند از مشاورهی تلفنی و یا آنلاین بهره ببرند. در مشاوره غیرحضوری با فیزیوتراپیستها، علاوه بر این که هزینهها به صرفهتر است، بیماران میتوانند در زمانهای بیشتری به این متخصصین دسترسی داشته باشند. مشاوره گرفتن در مورد نحوهی زندگی سالم، چک کردن پاسخ آزمایشات و موارد اورژانسی، انتخاب درمان مناسب، ریکاوری بعد از انجام هرگونه جراحی و مراقبت های پس از آن از جمله مواردی است که به صورت تلفنی و آنلاین امکان پذیر است.
استفاده از سامانه رسا ، راه حلی مطمئن و آسان
با استفاده از سامانه رسا شما می توانید در هر مکانی که هستید با پزشک خود مشورت کنید. بدین صورت که ابتدا با ثبت نام در سامانه رسا عضو شوید. سپس حساب کاربری خود را به تعداد دقایقی که می خواهید با پزشک خود صحبت کنید، شارژ کنید. این کار را با استفاده از درگاه امن بانکی و یا کد USSD می توانید انجام دهید. سپس همکاران ما تماس شما را با پزشک یا مشاورتان برقرار می کنند.
در ضمن برای انتخاب پزشک متخصص خود می توانید به صفحه ای که مربوط به آن هاست مراجعه و بررسی های لازم را انجام دهید.