بیماری پارکینسون (Parkinson’s Disease) یک اختلال حرکتی عصبی است. علائم رایج آن شامل لرزش، کندی حرکت، سفتی عضلات، راه رفتن ناپایدار و مشکلات تعادل و هماهنگی است. هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد. اکثر بیماران میتوانند کیفیت زندگی خوبی را با داروها حفظ کنند. در بعضی از بیماران، جراحی میتواند به بهبود علائم کمک کند. به هر روی، برای شناخت علائم، علل و درمان این بیماری با رسا همراه باشید.
فهرست مطالب
بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون یک بیماری سیستم عصبی است که بر توانایی فرد در کنترل حرکت تأثیر میگذارد. این بیماری معمولاً به آرامی شروع میشود و با گذشت زمان بدتر خواهد شد. اگر به بیماری پارکینسون مبتلا هستید، ممکن است لرزش و سفتی عضلات داشته باشید و در راه رفتن و حفظ تعادل و هماهنگی بدن خود دچار مشکل شوید. با بدتر شدن بیماری، ممکن است در صحبت کردن، خوابیدن، مشکلات ذهنی و حافظهای دچار مشکل شوید، تغییرات رفتاری را تجربه کنید و علائم دیگری داشته باشید.
حدود 50 درصد از مردان بیشتر از زنان به پارکینسون مبتلا میشوند. این بیماری معمولاً در افراد 60 سال به بالا دیده میشود. با این حال، تا 10 درصد از بیماران قبل از 50 سالگی تشخیص داده میشوند. سالانه حدود 60000 مورد جدید بیماری پارکینسون تشخیص داده میشود.
دانشمندان جهشهای ژنی را کشف کردهاند که با بیماری پارکینسون در ارتباط است. برخی باورها وجود دارند، که برخی از موارد بیماری پارکینسون در اوایل شروع بیماری، بیماری که از قبل از 50 سالگی شروع میشود، ممکن است ارثی باشد.
دانشمندان یک جهش ژنی را در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون شناسایی کردند که مغز آنها حاوی اجسام لوی است، که مجموعه ای از پروتئین آلفا سینوکلئین است. دانشمندان در تلاش اند عملکرد این پروتئین و ارتباط آن با جهشهای ژنتیکی را که گاهی در بیماری پارکینسون و در افراد مبتلا به نوعی زوال عقل به نام زوال عقل با اجسام لویی (Dementia With Lewy Bodies (DLB مشاهده میشود را درک کنند.
چندین جهش ژنی دیگر نیز در بیماری پارکینسون نقش دارند. جهش در این ژنها باعث عملکرد غیر طبیعی سلول میشود، که بر توانایی سلولهای عصبی در آزادسازی دوپامین تأثیر میگذارد و باعث مرگ سلول عصبی میشود. محققان هنوز در تلاشند تا دریابند که چه عواملی باعث جهش این ژنها میشوند تا درک کنند که جهشهای ژنی چگونه بر پیشرفت بیماری پارکینسون تأثیر میگذارند.
دانشمندان فکر میکنند که حدود 10 تا 15 درصد از افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است جهش ژنتیکی داشته باشند که آنها را مستعد ابتلا به بیماری میکند. عوامل محیطی نیز در این امر دخیل هستند که به طور کامل درک نشدهاند.
علت بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون زمانی اتفاق میافتد که سلولهای عصبی (نورونها) در ناحیه ای از مغز به نام جسم سیاه دچار اختلال شده یا از بین میروند. این سلولها به طور معمول دوپامین، ماده شیمیایی (انتقال دهنده عصبی) تولید میکنند که به سلولهای مغز کمک میکنند تا ارتباط برقرار کنند (سیگنالها، پیامها را بین مناطق مغز منتقل میکنند).
وقتی این سلولهای عصبی دچار اختلال شده یا از بین میروند، دوپامین کمتری تولید میکنند. دوپامین به ویژه برای عملکرد ناحیه دیگری از مغز به نام گانگلیون پایه مهم است. این ناحیه از مغز سازماندهی دستورات مغز برای حرکت بدن را به عهده دارد. از دست دادن دوپامین باعث ایجاد علائم حرکتی در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون میشود.
افراد مبتلا به بیماری پارکینسون انتقال دهنده عصبی دیگری به نام نوراپی نفرین را نیز از دست میدهند. این ماده شیمیایی برای عملکرد صحیح سیستم عصبی سمپاتیک مورد نیاز است. این سیستم برخی از عملکردهای خودکار بدن مانند هضم، ضربان قلب، فشار خون و تنفس را کنترل میکند. از دست دادن نوراپی نفرین باعث برخی از علائم مربوط به عدم حرکت بیماری پارکینسون میشود.
دانشمندان مطمئن نیستند که چه عواملی باعث از بین رفتن سلولهای عصبی تولید کننده این مواد شیمیایی انتقال دهنده میشود.
علائم و نشانههای بیماری پارکینسون
علائم بیماری پارکینسون و میزان کاهش آن از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. شایع ترین علائم عبارتند از:
- رعشه یا لرزش: لرزش از دست و بازو شروع میشود. همچنین میتواند در فک یا پا نیز ایجاد شود. در مراحل اولیه بیماری، معمولاً فقط یک طرف بدن یا یک اندام تحت تأثیر قرار میگیرد. با پیشرفت بیماری، لرزش ممکن است به طور گسترده تری گسترش یابد، که با استرس بدتر میشود. لرزش اغلب در هنگام خواب و هنگام حرکت دادن بازو یا پا از بین میرود.
- کندی حرکت (برادیکینزیا): این کاهش سرعت حرکت است و به دلیل کندی مغز در انتقال دستورالعملهای لازم به قسمتهای مناسب بدن ایجاد میشود. این علامت قابل پیش بینی نیست و میتواند به سرعت ناتوان شود. یک لحظه ممکن است به راحتی در حال حرکت باشید، لحظه دیگر ممکن است برای حرکت و پایان کارهایی مانند لباس پوشیدن، استحمام یا بلند شدن از صندلی به کمک نیاز داشته باشید. حتی ممکن است هنگام راه رفتن پاهای خود را بر روی زمین بکشید.
- عضلات سفت و سخت: سفتی عبارت است از عدم توانایی شل شدن طبیعی عضلات. این سفتی در اثر کشش کنترل نشده عضلات ایجاد میشود و منجر به عدم توانایی حرکت آزادانه میشود. ممکن است در عضلات آسیب دیده درد یا ناراحتی داشته باشید و دامنه حرکتیتان محدود شود.
- مشکلات در راه رفتن و تعادل و هماهنگی ناپایدار: ممکن است رو به جلو خم شوید، که هنگام زمین خوردن احتمال سقوط بیشتر میشود. ممکن است قدمهای کوتاهی بردارید، در شروع راه رفتن مشکل داشته باشید و در هنگام ایستادن به سختی بایستید و دستانتان را نچرخانید. وقتی میخواهید قدمی بردارید ممکن است احساس کنید پاهایتان به زمین چسبیده اند.
- پیچ خوردگی عضلات، اسپاسم یا گرفتگی عضلات (دیستونی): ممکن است گرفتگی دردناکی در پا یا انگشتان پا و پیچ خوردگی و گره خوردگی داشته باشید. دیستونی میتواند در سایر اعضای بدن نیز رخ دهد.
علائم دیگر عبارتند از:
- کاهش حالات صورت: ممکن است به دلیل تشدید بیماری، لبخند یا پلک نزنید. صورتتان فاقد بیان حالاتی باشد.
- تغییرات گفتاری: گفتار ممکن است سریع باشد یا لحنی نرم داشته باشد. ممکن است قبل از صحبت تردید کنید. میزان صدا ممکن است تغییر نکند (یکنواخت).
- تغییرات دست خط: ممکن است دست خطتان کوچک تر شود و خواندن آن دشوارتر گردد.
- افسردگی و اضطراب
- مشکلات جویدن و بلع
- مشکلات ادراری
- مشکلات ذهنی (تفکر) یا مشکلات حافظه
- توهم و هذیان
- یبوست
- مشکلات پوستی، مانند شوره سر
- از دست دادن بویایی
- اختلالات در خواب از جمله رویا پردازی و سندرم پای بی قرار
- درد، عدم علاقه (بی علاقگی)، خستگی، تغییر وزن، تغییرات بینایی
- فشار خون پایین
انواع مراحل بیماری پارکینسون
هر فرد مبتلا به پارکینسون علائم را به روش خاص خود تجربه میکند. همه افراد این علائم را تجربه نمیکنند و ممکن است علائم را مشابه دیگران تجربه نکنید. برخی از افراد ممکن است علائم خفیفی داشته باشند.
دیگران ممکن است علائم شدیدی از خود بروز دهند. اینکه چگونه علائم به سرعت بدتر میشوند نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است و پیش بینی آن از ابتدا دشوار و غیرممکن است. به طور کلی، بیماری از مرحله اولیه، اواسط مرحله، اواخر مرحله و مرحله پیشرفته تبدیل میشود. این همان چیزی است که به طور معمول در هر یک از این مراحل رخ میدهد:
مرحله اولیه
علائم اولیه بیماری پارکینسون معمولاً خفیف هستند و معمولاً به آرامی رخ میدهند و در فعالیتهای روزمره تداخل ایجاد نمیکنند. گاهی اوقات علائم اولیه به راحتی قابل تشخیص نیستند یا ممکن است فکر کنید علائم اولیه علائم طبیعی پیری هستند. ممکن است دچار خستگی یا احساس ناراحتی عمومی شوید.
ممکن است احساس لرزش جزئی داشته باشید یا در ایستادن مشکل داشته باشید. غالباً، یکی از اعضای خانواده یا دوست قبل از این که متوجه شوید برخی از علائم ظریف را مشاهده میکنند. آنها ممکن است مواردی مانند سفتی بدن یا عدم حرکت طبیعی (عدم تاب خوردن بازو هنگام راه رفتن) یا دست خط کوچک، عدم بیان حالات در صورت، یا مشکل در بلند شدن از صندلی را مشاهده کنند.
مرحله میانی
علائم بدتر میشوند. لرزش، سفتی عضلات و مشکلات حرکتی اکنون ممکن است هر دو طرف بدن را تحت تأثیر قرار دهند. مشکلات و افت تعادل امری رایج است. ممکن است هنوز کاملاً مستقل باشید، اما انجام کارهای روزمره زندگی مانند، استحمام و لباس پوشیدن دشوارتر شده و انجام آنها طولانی تر میشوند.
مرحله پیشرفته
ایستادن و راه رفتن دشوارتر شده و ممکن است به یک واکر نیاز داشته باشید. برای ادامه زندگی در خانه ممکن است به کمک تمام وقت نیاز پیدا کنید. اکنون برای دور زدن یا حرکت کردن به صندلی چرخدار احتیاج دارید. ممکن است دچار توهم یا هذیان شوید. اکنون به مراقبت پرستاری تمام وقتی نیاز دارید.
پیشگیری بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون یک بیماری طولانی مدت است که با گذشت زمان بدتر میشود. اگرچه راهی برای پیشگیری یا بهبود بیماری وجود ندارد (در این لحظه از زمان)، اما داروها ممکن است به طور قابل توجهی علائم را تسکین دهند. در برخی از بیماران، به ویژه در بیماران مرحله آخر، جراحی برای بهبود علائم ممکن است یک گزینه ای مفید باشد.
درمان بیماری پارکینسون
هیچ درمانی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد. با این حال، داروها و سایر روشهای درمانی میتوانند برخی از علائم را تسکین دهند. ورزش میتواند به طور چشمگیری به علائم پارکینسون کمک کند. علاوه بر این، فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتار درمانی نیز میتوانند به مشکلات راه رفتن و تعادل، چالشهای خوردن و بلع و مشکلات گفتاری کمک کنند. جراحی نیز برای برخی از بیماران گزینه ای مناسب است.
انواع دارو برای پارکینسون
داروها روش اصلی درمان بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون هستند. داروها مزایای زیر را دارند:
- کمک به سلول عصبی مغز در ساخت دوپامین
- تقلید از اثرات دوپامین در مغز
- انسداد آنزیمی که باعث تجزیه دوپامین در مغز میشود.
- کاهش برخی علائم خاص بیماری پارکینسون
لوودوپا: لوودوپا یک درمان اصلی برای کندی حرکت، لرزش و سفتی علائم بیماری پارکینسون است. سلولهای عصبی از لوودوپا برای ساخت دوپامین استفاده میکنند که مقدار کمی را که در مغز افراد مبتلا به پارکینسون یافت میشود را دوباره جبران میکنند. لوودوپا معمولاً با کاربی دوپا (Sinemet) مصرف میشود تا لوودوپا بیشتر به مغز برسد و تهوع و استفراغ، فشار خون پایین و سایر عوارض جانبی لوودوپا جلوگیری یا کاهش یابد.
آگونیستهای دوپامین: این داروها اثرات دوپامین را در مغز تقلید میکنند. آنها به اندازه لوودوپا در کنترل حرکت آهسته عضلات و سفتی عضلات موثر نیستند. اگر علائم بسته به شدت علائم و سن کنترل نشوند، پزشک ممکن است ابتدا این داروها را امتحان کند و لوودوپا اضافه کند. داروهای جدید دوپامین شامل روپینیرول (Requip) و پرامی پکسول (Mirapex) هستند. آپومرفین (Apokyn) یک داروی تزریقی کوتاه مدت است.
مهارکننده (COMT): این داروها آنزیمی را که باعث تجزیه دوپامین در مغز میشود را مسدود میکنند. این داروها با لوودوپا مصرف میشوند و توانایی بدن را برای خلاص شدن از شر لوودوپا کند میکنند، بنابراین ماندگاری بیشتری دارند و قابل اطمینان تر هستند. انتاکاپون (Comtan) و تولکاپون (Tasmar) نمونههایی از مهارکنندههای COMT هستند. اوپیكاپون (Ongentys) نیز جدیدترین داروی این گروه است كه در آوریل 2020 تأییدیه FDA را دریافت میكند. از آنجا كه این داروها اثر لوودوپا را افزایش میدهند، ممكن است عوارض جانبی آن را نیز افزایش دهند، از جمله حرکات غیر ارادی (دیس كینزی).
بازدارندههای MAO B: این داروها آنزیم خاصی از مغز، مونوآمین اکسیداز MAO B، را که باعث تجزیه دوپامین در مغز میشود را مسدود میکنند. این اجازه میدهد دوپامین اثرات طولانی مدت تری بر روی مغز داشته باشد. نمونههایی از مهارکنندههای MAO B شامل سلژیلین (Eldepryl) و (Zelapar)، راساژیلین (Azilect) و سافینامید (Xadago) هستند. عوارض جانبی این داروها شامل حالت تهوع و بی خوابی است.
جراحی برای درمان بیماری پارکینسون
بیشتر بیماران مبتلا به پارکینسون میتوانند کیفیت زندگی خوبی را با مصرف داروها داشته باشند. با این حال، با بدتر شدن بیماری، داروها ممکن است دیگر در بعضی از بیماران موثر نباشند. در این بیماران، اثربخشی داروها غیرقابل پیشبینی میشود، کاهش علائم در دورههای بیداری و دیگر کنترل علائم در دورههای خاموشی، که معمولاً هنگام از بین رفتن دارو و دقیقاً قبل از مصرف دوز بعدی اتفاق میافتد. گاهی اوقات این تغییرات را میتوان با تغییر در داروها کنترل کرد. با توجه به نوع و شدت علائم، عدم تنظیم در داروها، کاهش کیفیت زندگی و سلامت کلی، پزشک ممکن است در مورد برخی از گزینههای جراحی موجود مانند موارد زیر با بیمار صحبت کند:
تحریک عمقی مغز (DBS): شامل کاشت الکترودهایی در مغز است که باعث تحریک تکانههای الکتریکی میشوند، که فعالیت غیر عادی ایجاد کننده علائم را مسدود یا تغییر میدهند. DBS میتواند بسیاری از علائم اصلی حرکات بیماری پارکینسون مانند لرزش، کندی حرکت (برادیکینزی) و سفتی (سختی) را درمان کند. این باعث بهبود حافظه، توهم، افسردگی و سایر علائم غیر حرکتی بیماری پارکینسون نمیشود. فقط بیمارانی که علیرغم آزمایشات دارویی علائم آنها کنترل نمیشوند و سایر معیارهای دقیق را دارند میتوانند کاندید DBS شوند.
تزریق کاربیدوپا – لوودوپا: شامل قرار دادن یک لوله تغذیه ای در روده کوچک توسط جراحی است. فرم ژلی داروی کاربیدوپا – لوودوپا (Duopa) از طریق این لوله تحویل داده میشود. این روش تزریق مداوم دارو، دوز پایداری را در بدن حفظ میکند. این به بیمارانی که دارای تنوع در پاسخ خود به فرم خوراکی کاربیدوپا – لوودوپا بوده اند، اما هنوز از داروی ترکیبی بهره مند میشوند، کمک میکند.
پالیدوتومی: شامل از بین بردن قسمت کوچکی از مغز است که حرکت را کنترل میکند (گلوبوس پالیدوس). پالیدوتومی به کاهش حرکات غیر ارادی (دیسکینزی)، سفتی و لرزش عضلات کمک میکند.
تالاموتومی: شامل تخریب قسمت کوچکی از تالاموس است. این ممکن است به تعداد کمی از بیمارانی که لرزش شدید بازو یا دست دارند کمک کند.
تشخیص بیماری پارکینسون
تشخیص بیماری پارکینسون گاهی اوقات دشوار است، زیرا علائم اولیه میتوانند سایر اختلالات را تقلید کنند و هیچ آزمایش خاص خون یا آزمایش دیگری برای تشخیص این بیماری وجود ندارد. برای رد سایر اختلالات که باعث علائم مشابهی میشوند، ممکن است از آزمایشات تصویربرداری مانند، CT (توموگرافی کامپیوتری) یا MRI (تصویربرداری تشدید مغناطیسی) استفاده شود.
برای تشخیص بیماری پارکینسون، از فرد در مورد سابقه پزشکی و سابقه خانوادگی اختلالات عصبی و همچنین علائم فعلی، داروها و قرار گرفتن در معرض سموم سوال میشود. پزشک به دنبال نشانههایی از لرزش و سفتی عضله، عدم تعادل در راه رفتن، عدم هماهنگی بدن و به دنبال کندی حرکت میباشد. اگر فکر میکنید ممکن است به بیماری پارکینسون مبتلا باشید، احتمالاً باید به یک متخصص مغز و اعصاب، ترجیحاً یک متخصص مغز و اعصاب آموزش دیده با اختلالات حرکتی مراجعه کنید. تصمیمات درمانی که در اوایل بیماری گرفته شده است، میتواند در موفقیت طولانی مدت درمان تأثیر بگذارد.
چشم انداز بیماران مبتلا به پارکینسون
اگرچه هیچ روش درمانی یا شواهدی مطلق از روشهای جلوگیری از بیماری پارکینسون وجود ندارد، اما دانشمندان سخت در تلاش هستند تا در مورد این بیماری اطلاعات بیشتری کسب کنند و راههای ابتکاری برای مدیریت بهتر آن، جلوگیری از پیشرفت و در نهایت بهبود آن را پیدا کنند.
در حال حاضر، تلاشهای فردی و تیمی مراقبتهای بهداشتی بر روی مدیریت پزشکی علائم شامل، توصیههای عمومی برای بهبود سلامت و سبک زندگی (ورزش، تغذیه سالم و بهبود خواب) است. با شناسایی علائم فردی و تنظیم روند عمل بر اساس تغییر در علائم، بیشتر افراد مبتلا به بیماری پارکینسون میتوانند زندگی رضایت بخشی داشته باشند.