در این متن با ما همراه شوید تا درباره آسنترا، نحوه مصرف دارو، عوارض احتمالی و هشدارهای آن اطلاعات جامعی کسب نمایید. به خاطر داشته باشید که به منظور مصرف هر دارویی باید با پزشک معالج خود مشورت نمایید و بدون تجویز پزشک، آن را مصرف نکنید.
فهرست مطالب
آسنترا “Asentra” چیست؟
Asentra نام تجاری دارویی به نام سرترالین است و توسط کارخانه داروسازی Actoverco تحت مجوز KRKA، اسلوونی تولید میشود.
آسنترا یک داروی ضدافسردگی است که به گروهی از داروهای موسوم به مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) تعلق دارد. آسنترا بر مواد شیمیایی در مغز تأثیر میگذارد که در این شرایط ممکن است در افراد مبتلا به افسردگی یا اضطراب عدم تعادل ایجاد نماید.
مدل مصرف آسنترا چگونه است؟
آسنترا 50 و آسنترا 100 برای بیماریهای مشخص به طور جداگانه تجویز میشوند.
به طور معمول قرصهای روکشدار 50، 100 میلی گرم آسنترا جهت درمان بیماری تجویز میگردند. این دوزها با توجه به نوع بیماری، شرایط جسمی، سن و جنس فرد بیمار تجویز میگردد.
باید بدون توجه به غذا، یک بار در روز (صبح یا عصر) مصرف شود.
دوز اولیه مورد استفاده برای درمان افسردگی و وسواس، آسنترا 50 میلی گرم یک بار در روز است. این دوز ممکن است به تدریج افزایش یابد تا به نتیجه دلخواه برسید. همیشه توصیه میشود از کوچکترین دوز موثر برای بیماران استفاده کنید. حداکثر دوز روزانه 200 میلی گرم است.
مزایای قرص آسنترا
دوز Asentra در درمان حملات پانیک، 25 میلی گرم و یک بار در روز است.
به خاطر داشته باشید که حداقل 10 روز طول میکشد تا دارو شروع به تاثیر کند.
درمان با این دارو به طور معمول طولانی مدت است و باید چندین ماه طول بکشد.
در صورت نیاز به قطع مصرف دارو، لازم است این کار را بتدریج انجام دهید.
آسنترا (سرترالین) برای درمان چه بیماری یا مواردی استفاده میشود؟
- برای درمان خلقوخوی آسیبپذیر (افسردگی) استفاده میشود.
- از این دارو برای درمان مشکلات وسواسی استفاده میشود.
- برای درمان حملات وحشت یا پانیک استفاده میگردد.
- برای درمان استرس پس از سانحه استفاده میشود.
- برای درمان مشکلات خلقی ناشی از پریودهای ماهانه استفاده میشود.
- برای درمان مشکلات اضطراب اجتماعی مصرف میگردد.
نکات مهم قبل از مصرف آسنترا:
در صورت حساسیت به سرترالین یا هر نوع دیگری از این دارو، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
در صورت حساسیت به هرگونه دارویی مانند این دارو، سایر داروها، غذاها یا مواد دیگر به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. به پزشک خود در مورد حساسیت و علائم آن مانند بثورات پوستی به شکل کهیرها، خارش، تنگی نفس، خس خس سینه، سرفه کردن، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو یا علائم دیگر اطلاع دهید.
در صورت مصرف هر یک از این داروها، پزشک یا داروساز خود را مطلع کنید: Linezolid ، Methylene blue یا Pimozide.
اگر در 14 روز گذشته از داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی یا بیماری پارکینسون “Parkinson” استفاده کردهاید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
در صورت بارداری یا شیردهی، اگر فکر میکنید باردار هستید یا قصد بچه دار شدن دارید، قبل از مصرف آسنترا (سرترالین) با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید.
پزشک و داروساز خود را در مورد تمام داروهای مصرفی (تجویزی یا بدون نسخه، محصولات طبیعی، گیاهی، ویتامینها) و مشکلات سلامتی خود مطلع کنید. شما باید بررسی کرده و مطمئن شوید که مصرف این دارو با داروهای دیگر و مشکلات سلامتی موجود، برای شما بی خطر است. بدون مشورت با پزشک، شروع، قطع یا تغییر دوز هیچ دارویی را انجام ندهید.
نکات مهم هنگام مصرف آسنترا (سرترالین):
به همه ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی خود بگویید که این دارو را مصرف میکنید. این افراد شامل پزشکان، پرستاران، داروسازان و دندانپزشکان شما میشوند.
این دارو را دقیقاً طبق تجویز پزشک مصرف کنید. این دارو را در مقادیر بیشتر، کمتر یا طولانیتر از مدت توصیه شده مصرف نکنید.
مصرف این دارو را بدون صحبت با پزشک متوقف نکنید. در صورت قطع ناگهانی مصرف این دارو، ممکن است علائم ترک مانند تغییر خلق و خو، تحریکپذیری، حساسیت شدید، سرگیجه، بیحسی یا سوزن سوزن شدن دستها و پاها، اضطراب، گیجی، سردرد، خستگی و مشکل در خوابیدن یا بیدار شدن را تجربه کنید. احتمالاً در روند صحیح ترک دارو، پزشک دوز شما را به تدریج کاهش میدهد.
هنگام مصرف این دارو از نوشیدن الکل خودداری کنید.
افسردگی، خواب نادرست و اشتها ممکن است بلافاصله پس از شروع این دارو بهبود یابد. سایر علائم خلقی ممکن است 4 هفته طول بکشد تا بهتر شوند.
این احتمال وجود دارد که سندرم سروتونین با این دارو اتفاق بیفتد. اگر این دارو را با داروهای افسردگی، میگرن یا برخی داروهای دیگر مصرف کنید، ممکن است خطر بروز عوارض دارو بیشتر شود. در صورت داشتن بیقراری فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. تغییر در تعادل، گیجی، توهم، تب، ضربان سریع یا غیرطبیعی قلب، گرگرفتگی، گرفتگی یا سفت شدن عضلات، تشنج، لرز یا حرکات غیرطبیعی، تعریق زیاد، اسهال بسیار بد، ناراحتی معده، پرش یا سردرد بسیار بد از جمله این عوامل هستند.
عوارض جانبی آسنترا چگونه است؟
حتی اگر عوارض جانبی قرص آسنترا نادر باشد، برخی از افراد در هنگام مصرف این دارو ممکن است عوارض جانبی بسیار بد و گاهی کشنده داشته باشند. در صورت مشاهده هر یک از علائم یا نشانههای زیر که ممکن است مربوط به عوارض جانبی بسیار بد دارو باشد، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید یا از پزشک کمک بگیرید.
- علائم واکنش آلرژیک مانند بثورات پوستی، کهیرها، خارش، قرمزی، تورم، تاول یا لایهبرداری پوست با یا بدون تب، خس خس سینه، سفتی در قفسه سینه یا گلو، مشکل در تنفس، بلع یا صحبت کردن ناصحیح، گرفتگی غیرمعمول صدا، تورم دهان، صورت، لبها، زبان یا گلو یا … از این دست هستند.
- هرگونه علائم جدید یا بدتر شده مانند تغییرات خلقی یا رفتاری، اضطراب، حملات هراس یا پانیک، مشکل در خواب یا بیداری و تشنج، تحریکپذیری، آشفتگی، رفتار خصمانه، پرخاشگر، بیقرار، بیش فعالی (از نظر روحی یا جسمی)، افسردگی یا فکر کردن در مورد خودکشی یا صدمه زدن به خود را به پزشک خود گزارش دهید.
- این دارو ممکن است احتمال خونریزی را افزایش دهد. گاهی اوقات خونریزی میتواند تهدید کننده زندگی شما باشد. با دکتر خود، در این باره صحبت کنید.
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. با این حال، بسیاری از افراد عوارض جانبی ندارند یا فقط عوارض جانبی جزئی دارند.
اگر هریک از این عوارض جانبی یا عوارض جانبی دیگر آسنترا، شما را آزار میدهند یا از بین نمیروند، با پزشک خود تماس بگیرید یا از او کمک بگیرید:
- سرگیجه؛
- ناراحتی معده؛
- اسهال؛
- یبوست؛
- دهان خشک؛
- مشکل در خواب و بیداری؛
- لرزش؛
- احساس خستگی یا ضعف؛
- احساس خواب آلودگی؛
- تغییر در توانایی جنسی یا علاقه غیرطبیعی به رابطه جنسی.
موارد احتیاط در مصرف آسنترا:
بیمارانی که به ماده فعال سرترالین یا سایر داروهای مشابه حساسیت دارند، باید از مصرف آسنترا اجتناب کنند.
همچنین باید از ترکیب آن با سایر داروهای مورد استفاده در درمان افسردگی که به عنوان مهارکنندههای MAO شناخته میشوند، اجتناب کرد مانند:
- فنلزین “phenelzine”
- ایزوکربوکسازید “isocarboxazid”
- موکلوبماید “moclobemide”
- پیموزید “Pimozide”. دارویی که برای درمان اختلالات روانی مورد استفاده قرار میگیرد.
- وارفارین “Warfarin”، دارویی که برای درمان اختلالات انعقاد خون (رقیق کننده خون) استفاده میشود.
- لیتیوم “Lithium”، دارویی که برای درمان افسردگی استفاده میشود.
- ترانیل سایپرومین “tranylcypromine” و موارد دیگر. مصرف همزمان این داروها میتواند باعث ایجاد سندرم سروتونین بسیار خطرناک شود.
در مورد همه داروها و محصولات گیاهی که مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید.
علائم سندرم سروتونین عبارتند از:
- تحریک
- لرزش
- گیجی
- اسهال
- سردرد
- تب
- تشنج
- ضربان نامنظم قلب (آریتمی)
- فشار خون بالا
بیهوشی و موارد مشابه با آن، معمولاً چند ساعت پس از مصرف آسنترا بروز میکند. در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر در حال حاضر برخی از مهارکنندههای MAO را مصرف میکنید، باید حداقل دو هفته قبل از شروع مصرف آسنترا، مصرف این داروها را متوقف کنید.
در موارد زیر باید از مصرف آسنترا اجتناب کرد:
- روانگسیختگی. این دارو ممکن است وضعیت را در این بیماران بدتر کند.
- بیماران مبتلا به خونریزی.
- سطح پایین سدیم در خون (هیپوناترمی “hyponatremia”).
- در بیماران زیر 18 سال به استثنای درمان وسواس.
- اختلالات کبدی.
مصرف این دارو را ناگهان قطع نکنید. شما باید به تدریج، دوز Asentra را کاهش دهید. اگر ناگهان استفاده از Asentra را متوقف کنید، ممکن است “سندرم ترک” آسنترا در شما ایجاد شود.
علائم سندرم ترک آسنترا شامل موارد زیر است:
- اضطراب
- بیخوابی
- سرگیجه
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ و …
این علائم ممکن است بسیار جدی باشند، بنابراین باید از مصرف این دارو به روش توصیه شده توسط پزشک خودداری کنید.
مثال: اگر از این دارو 75 میلی گرم در روز مصرف میکنید، ابتدا باید دوز را به 50 میلی گرم در روز کاهش دهید. سپس شما باید 50 میلی گرم را به مدت 7-10 روز مصرف کنید. پس از آن، لازم است دوز را به 25 میلی گرم در روز کاهش دهید. سپس 25 میلی گرم باید به مدت 7-10 روز مصرف شود. پس از آن باید دوز را به 12.5 میلی گرم در روز کاهش دهید. دوز 12.5 میلی گرم باید برای 7-10 روز دیگر استفاده شود و در نهایت با بررسی پزشک میتوانید استفاده از آسنترا را به طور کامل قطع کنید.
در صورت فراموش شدن یک دوز آسنترا چه کار کنم؟
به محض فهمیدن، دوز فراموش شده را مصرف کنید. اگر زمان مصرف دوز بعدی شما نزدیک است، دوز فراموش شده را کنار گذاشته و به زمان عادی مثرف داروی خود بازگردید.
به خاطر داشته باشید که 2 دوز را به طور همزمان یا دوزهای اضافی دارو را مصرف نکنید.
چگونه می توانم این دارو را نگهداری کنم و یا آن را دور بیندازم؟
آن را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
در دمای اتاق و در جای خشک نگهداری شود.
داروهای بلااستفاده یا تاریخ مصرف را دور بریزید. تا زمانی که به شما گفته نشده است، داروها را داخل توالت فرنگی نریزید یا فلاش تانک را نزنید. در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد بهترین روش دور انداختن داروها، با پزشک داروخانه مشورت کنید.
نظرات قرص آسنترا را مطالعه نمایید و حتی با افرادی که از این دارو استفاده کردند، صحبت کنید اما به خاطر داشته باشید، شما در نهایت به منظور مصرف یا عدم مصرف قرص آسنترا باید با پزشک معالج خود مشورت نمایید.
منبع:
مطلب بسیار مفیدی بود . متاسفانه من هنگامی که به روان پزشک مراجعه کردم جهت درمان شرح حال بیماری خودم نارسایی کبدی و مصرف وارفارین رو اعلام کردم و ایشون بدون توجه به این مسائل این دارو رو برای من تجویز کردن و متاسفانه کاملا مشهوده که وضعیت کبد من به هم ریخته ایجاد جوش های متعدد روی صورت پشت کمر و ... هم چنین اسهال و یبوست و نفخ مداوم . نمیدونم چه کار کنم هر روز مصرف این دارو داره منو به مرگ نزدیک تر میکنه . من کبدم به علت نارسایی خونی رشت نکرده و نصف یه انسان معمولی کبد دارم و باید خیلی با احتیاط زندگی کنم
توسط بهرام در 4 دسامبر 2021با سلام و آرزوی تندرستی. بهترین کار این است که برای گرفتن درمان جایگزین با پزشکتان مشورت کنید. برای گرفتن مشاوره های دارویی تخصصی میتوانید از متخصصین داروساز بالینی حاضر در سامانه رسا نیز مشورت بگیرید.
توسط دکتر مریم تجریشی در 5 دسامبر 2021