به طور کلی خروپف میتواند برای شما و همسرتان خواب بدی را ایجاد کند. این شرایط بسیار آزاردهنده اما قابل درمان است.
پزشک به منظور تشخیص وضعیت و شرایط شما، علائم، نشانهها و سابقه پزشکی شما را بررسی مینماید. همچنین پزشک معاینه بدنی انجام میدهد.
پزشک شما ممکن است تعدادی سوال در مورد زمان و نحوه خروپف به منظور کمک به ارزیابی شدت مشکل از شریک زندگی شما بپرسد. اگر کودک شما خرخر یا خروپف میکند، از شما در مورد شدت خروپف کودکتان سوال میشود.
فهرست مطالب
چه مواردی در حین تشخیص خروپف پیشنهاد میشود؟
راههای تشخیص خر و پف:
تصویربرداری
پزشک شما ممکن است آزمایشات تصویربرداری مانند اشعه ایکس، اسکن توموگرافی “tomography” رایانهای یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی “magnetic resonance imaging” را تجویز کند. این آزمایشات ساختار مجاری تنفسی شما را از نظر وجود مشکلاتی از قبیل انحراف تیغه بینی بررسی میکند.
مطالعه خواب “Sleep study”
پزشک بسته به شدت خرخر و علائم دیگر بیمار ممکن است نوعی از مطالعات خواب را توصیه نماید. مطالعات خواب ممکن است در خانه انجام شود.
با این حال بسته به مشکلات پزشکی و سایر علائم خواب ممکن است یک شب در یک مرکز خواب بستری شوید تا یک مطالعه تجزیه و تحلیل عمیق تنفسی به نام پلی سومنوگرافی “polysomnography” در هنگام خواب صورت پذیرد.
در یک polysomnography، شما به سنسورهای زیادی متصل هستید و در طول یک شب مشاهدات گستردهای صورت میگیرد.
در طول مطالعه خواب، اطلاعات زیر ثبت میشود:
- امواج مغزی
- سطح اکسیژن خون
- ضربان قلب
- میزان نفس کشیدن
- مراحل خواب
- حرکات چشم و پا
درمان خروپف
به منظور معالجه خروپف، پزشک ابتدا تغییر در سبک زندگی را پیشنهاد میکند مانند:
- کاهش وزن
- پرهیز از الکل به خصوص در زمان نزدیک به خوابیدن
- درمان گرفتگی بینی
- پرهیز از کم خوابی
- پرهیز از خوابیدن به پشت
پزشک برای خروپف با علت OSA، ممکن است موارد زیر را پیشنهاد کند:
-
لوازم و ابزار دهان و دندان.
وسایل دهان و دندان متناسب با فرم فک شما هستند. این ابزار به پیشرفت موقعیت فک، زبان و کام نرم شما کمک میکنند تا مجرای هوایی شما باز بماند.
اگر استفاده از دستگاه دهانی را انتخاب نمایید، به منظور بهینه سازی شرایط و مناسب بودن دستگاه در درمان شما، حتما با متخصص دندانپزشکی خود مشورت کنید. همچنین شما با متخصص درمان خواب خود مشورت خواهید کرد تا اطمینان حاصل نمایید که دستگاه دهانی، برای درمان خروپف شما مناسب است یا به درستی کار میکند. ویزیتهای دندانپزشکی ممکن است حداقل شش ماه یک بار در طول سال اول و سپس حداقل به صورت سالانه، جهت بررسی تناسب و ارزیابی سلامت دهان و دندان شما لازم باشد.
ترشح زیاد بزاق، خشکی دهان، درد فک و ناراحتی صورت از عوارض جانبی احتمالی استفاده از این دستگاهها است.
-
فشار مداوم و مثبت راه تنفسی (CPAP).
این روش شامل استفاده از ماسک بر روی بینی یا دهان در هنگام خواب است. ماسک، هوای تحت فشار را از یک پمپ کوچک کنار تخت به مجرای تنفسی شما هدایت میکند تا راه تنفسی در هنگام خواب باز بماند.
(CPAP SEE-pap) خروپف را از بین میبرد و بیشتر اوقات برای درمان خروپف با علت OSA مورد استفاده قرار میگیرد.
اگرچه CPAP مطمئنترین و موثرتریت شیوه و روش جهت درمان OSA است اما برخی از افراد این روش را ناخوشایند میدانند و در تنظیم صدا یا حسی که دستگاه منتقل میکند، دچار مشکل میشوند.
-
جراحی فوقانی راه تنفسی.
چندین روش به منظور باز کردن راه هوایی فوقانی و جلوگیری از تنگی نفس وجود دارد که نتیجهی این روشها قابل توجه بوده و در هنگام خواب از طریق شیوههای مختلفی صورت میپذیرد.
به عنوان مثال در روشی به نام (uvulopalatopharyngoplasty UPPP)، به شما بیهوشی عمومی داده میشود و جراح بافتهای اضافی گلو را سفت و اصلاح میکند. به طور کلی این روش نوعی لیفت صورت و گلو است. روش دیگری به نام پیشرفت و اصلاح دهانی و فک (MMA) شامل حرکت دادن فک بالا و پایین به سمت جلو است که به باز شدن راه تنفسی کمک مینماید. شیوه رادیویی (با فرکانس رادیویی) با استفاده از سیگنالهای رادیوفرکانسی “Radiofrequency” با شدت کم به منظور کوچک شدن بافتها در کام نرم، زبان یا بینی استفاده میگردد.
یک روش جدیدتر جراحی به نام تحریک عصب هیپوگلوسلی “hypoglossal” وجود دارد که به عنوان یک محرک بر روی عصب اعمال میگردد و حرکت رو به جلو زبان را کنترل میکند تا زبان در هنگام نفس کشیدن، راه تنفسی را مسدود نکند.
اثربخشی این جراحیها متفاوت است و پیش بینی پاسخ میتواند چالش برانگیز باشد.
شیوه زندگی و درمانهای خانگی
برای جلوگیری از خروپف یا خروپف کنترل شده و آرام، رعایت این نکات را امتحان نمایید:
-
اگر اضافه وزن دارید، لاغر شوید.
افرادی که دارای اضافه وزن هستند ممکن است بافتهای اضافی در گلو داشته باشند که این بافتها در خروپف نقش دارند. کاهش وزن می تواند به کاهش خروپف کمک کند.
-
به پهلو بخوابید.
دراز کشیدن به پشت باعث میشود زبان به عقب و به داخل گلو برود؛ این وضعیت مجاری تنفسی شما را باریک کرده و جریان هوا را تا حدی مسدود میکند. در این شرایط سعی کنید به پهلو بخوابید. اگر نیمه شبها متوجه تغییر پوزیشن به پشت میشوید، سعی کنید یک توپ تنیس را در قسمت پشتی لباس خواب خود قرار دهید.
-
سر و تاج تخت خود را بالا بیاورید.
بالا بردن سر تخت حدود 4 اینچ میتواند در جلوگیری و کاهش خروپف کمک کننده باشد.
-
نوارهای بینی یا گشادکننده خارجی بینی.
نوارهای چسبی که روی پل بینی قرار میگیرند به بسیاری از افراد کمک میکند تا ناحیه عبور هوا در بینی خود را افزایش دهند و این کار باعث افزایش میزان تنفس آنها میشود. اتساع بینی نوار چسب سفت شدهای است که از بیرون در سوراخهای بینی قرار میگیرد و ممکن است به کاهش مقاومت در برابر جریان هوا کمک کند تا نفس راحتتری را تجربه نمایید. نوارهای بینی و گشادکنندههای بینی خارجی برای افراد مبتلا به OSA موثر نیستند.
-
گرفتگی یا انسداد بینی را درمان کنید.
آلرژی یا انحراف تیغه بینی میتواند جریان هوا را از طریق بینی محدود کند. این وضعیت شما را مجبور به نفس کشیدن از طریق دهان میکند و احتمال خرخر یا خروپف را افزایش میدهد.
-
اگر گرفتگی مزمن بینی دارید از پزشک خود در مورد اسپری استروئیدی “steroid” سوال نمایید.
به منظور اصلاح نقص ساختاری در مجاری تنفسی از قبیل انحراف تیغه بینی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
-
الکل و داروهای آرامبخش را محدود یا از آنها اجتناب نمایید.
حداقل دو ساعت قبل از خواب از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید و قبل از مصرف داروهای آرامبخش از بیماری و شرایط خروپف خود مطلع شوید. داروهای آرامبخش و الکل سیستم عصبی مرکزی شما را کاهش میدهد و باعث شل شدن بیش از حد عضلات از جمله بافتهای گلو میشود.
-
سیگار کشیدن را ترک کنید.
ترک سیگار علاوه بر داشتن بسیاری از فواید سلامتی، معمولا خروپف را نیز کاهش میدهد.
-
به اندازه کافی خوابیدن.
بزرگسالان باید حداقل هفت ساعت خواب در شب داشته باشند. ساعات خواب توصیه شده برای کودکان براساس سن متفاوت است. کودکان در سنین پیش دبستانی میبایست 10 تا 13 ساعت در شبانه روز بخوابند. کودکان در سن مدرسه به نه تا 12 ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارند و نوجوانان باید هشت تا 10 ساعت در شبانه روز را بخوابند.
دارو و درمان جایگزین برای خروپف
از آن جایی که خروپف یک مشکل معمول است، محصولات بی شماری مانند اسپری بینی یا درمانهای هومیوپاتی “homeopathic” در دسترس است. با این حال بیشتر محصولات در آزمایشات بالینی اثبات نشدهاند.
کنار آمدن و پشتیبانی از خروپف
اگر شریک زندگی شما فردی است که خروپف میکند، ممکن است گاهی احساس سرخوردگی و خستگی کنید. برخی از داروهای خانگی ذکر شده را پیشنهاد دهید و اگر این موارد جهت کاهش و آرام کردن صدای خروپف شبانه شریک زندگی شما کمک نمیکنند، از شریک زندگی خود بخواهید جهت درمان، یک قرار ملاقات با پزشک داشته باشد.
در این میان، گوش گیرها یا صدای پخش شده در محیط مانند دستگاه اسپیکر یا فن در نزدیکی تخت، ممکن است به شما کمک کند تا صدای خروپف را کمتر بشنوید و خواب عمیقتری را تجربه نمایید.
آماده شدن جهت مشاوره با پزشک در زمینه خروپف
احتمالاً شما در ابتدای کار به پزشک خانواده یا یک پزشک عمومی مراجعه خواهید کرد. با این حال با توجه به شرایط موجود ممکن است به پزشک متخصص در زمینه درمان اختلالات خواب ارجاع داده شوید.
از آنجایی که ممکن است قرارهای درمانی مختصر و کوتاه باشند و غالباً موارد زیادی برای گفتگو وجود دارد، ایده خوبی است که قبل از مراجعه به پزشک کاملا آماده باشید. در این جا برخی اطلاعات جهت کمک به شما به منظور آمادگی در قرار ملاقاتها و آن چه انتظار میرود از پزشک بخواهید، آورده شده است.
آنچه که شما میتوانید انجام دهید
علائمی را که تجربه کردهاید بنویسید از جمله علائمی که به نظر میرسد ارتباطی با دلیل خروپف و مراجعه به پزشک ندارند. از همسرتان بخواهید آن چه را که شب هنگام خواب میشنود یا متوجه آن میشود برای شما توصیف نماید.
بهترین روش این است که از شریک زندگی خود بخواهید که شما را در این ملاقات همراهی نماید تا در مورد علائم شما با پزشک صحبت کند.
- لیستی از تمام داروها و همچنین ویتامینها یا مکملهایی که مصرف میکنید تهیه نمایید.
- سوالات خود را جهت پرسیدن از دکتر بنویسید.
ممکن است وقت شما با پزشک محدود باشد بنابراین تهیه لیستی از سوالات میتواند به شما کمک کند تا از وقت مشاوره و ویزیت خود نهایت استفاده را ببرید.
برخی سوالات اساسی در ارتباط با خروپف که باید از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:
- چه چیزی باعث میشود که هنگام خواب خروپف کنم؟
- آیا خروپف من نشانه چیز جدی تری مانند OSA است؟
- به چه نوع آزمایشاتی نیاز دارم؟
- در طول آزمایش خواب چه اتفاقی میافتد؟
- چه روشهایی برای درمان یا کاهش خروپف در دسترس است و کدام یک را توصیه میکنید؟
- چه نوع عوارض جانبیای را پس از درمان انتظار داشته باشم؟
- آیا گزینه دیگری برای رویکرد و درمان اصلی که شما پیشنهاد میدهید وجود دارد؟
- آیا مراحلی وجود دارد که بتوانم انجام دهم و به کاهش خرخر یا خروپف خودم کمک کند؟
- من شرایط بیماری دیگری دارم چگونه میتوانم به بهترین وجه این شرایط را با درمان خروپف مدیریت کنم؟
- آیا بروشور یا کاتالوگهایی وجود دارد که بتوانم با خود به خانه ببرم؟ بازدید از چه وب سایتهایی را جهت افزایش اطلاعات در این حوزه پیشنهاد مینمایید؟
علاوه بر سوالاتی که برای پرسیدن از پزشک خود آماده کردهاید، در هنگام ملاقات از پرسیدن سوالات دیگر دریغ نکنید.
چه انتظاری از پزشک خود دارید
احتمالاً پزشک تعدادی سوال از شما میپرسد. آماده بودن برای پاسخ دادن به آنها زمان شما را حفظ میکند تا برای نکاتی که میخواهید وقت بیشتری صرف کنید، مرور کنید.
پزشک شما ممکن است سوالات زیر را بپرسد:
- اولین بار چه زمانی خروپف کردید؟
- آیا هر شب خروپف میکنید؟ این موضوع هر چند وقت یک بار تکرار میشود؟
- آیا اغلب در طول شب بیدار میشوید؟
- آیا به نظر میرسد کار و درمانی که انجام میدهید خروپف شما را بهبود میبخشد؟
- به نظر میرسد چه چیزی خروپف شما را بدتر میکند؟
- آیا خروپف شما به موقعیتهای خاص خواب بستگی دارد؟
- صدای خروپف شما چقدر بلند است؟ آیا این صدا شریک زندگی شما را آزار میدهد؟ آیا صدای خروپف شما خارج از اتاق خواب شنیده میشود؟
- آیا همسر یا شریک زندگی شما به شما میگوید که در هنگام خواب مکث یا بی نظمی در تنفس دارید؟
- آیا صدای خروپف، شما را از خواب بیدار میکند؟ یا در هنگام خواب، حس نفس تنگی یا نفس نفس زدن دارید؟
- چه علائمی را در طول روز از قبیل خواب آلودگی تجربه میکنید؟
کاری که شما میتوانید در این بین انجام دهید
در حالی که منتظر دیدن دکتر و انجام توصیههای او هستید، چند نکته وجود دارد که میتوانید امتحان کنید:
- قبل از خواب الکل مصرف نکنید و از داروهای آرامبخش دوری نمایید.
- نوارهای بینی بدون نسخه و بی خطر را امتحان کنید.
- به جای خوابیدن به پشت، به پهلو بخوابید.
- اگر مشکل شما گرفتگی بینی است، به مدت یک یا دو روز یک ضد احتقان بدون نسخه را امتحان نمایید.
به منظور درمان وتشخیص روشهای درمانی خروپف به کدام پزشک مراجعه کنم؟
در ابتدای کار میتوانید به پزشک عمومی مراجعه نمایید و در صورت تشخیص و صلاحدید او به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی و همچنین متخصص خواب و بیماریهای مشابه مراجعه نمایید. به خاطر داشته باشید برای درمان یا کاهش خروپف، رعایت مواردی از سمت شما تعیین کننده سرعت درمان است. قبل از خواب غذای سنگین نخورید و از نوشیدنیهای الکلی استفاده ننمایید. خوب بخوابید اما سعی کنید در هنگام خواب به پهلو بخوابید. از مواد غذایی سالم در برنامه تغذیهای خود استفاده نمایید. ورزش کنید تا اضافه وزن شما کاهش یابد.
منبع: www.healthline.com