فارنژیت (Pharyngitis) التهاب گلو، خراشیدگی یا تحریک گلو است که اغلب هنگام بلعیدن بدتر میشود. شایعترین علت التهاب گلو (فارنژیت) عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است. التهاب ناشی از ویروس به خودی خود برطرف میشود. استرپتوكوک (عفونت استرپتوكوكی) كه نوع متفاوتی از التهاب ناشی از باكتری است، برای جلوگیری از عوارض به درمان با آنتی بیوتیک نیاز دارد. دلایل دیگر شایع آن ممکن است به درمان پیچیدهتری نیاز داشته باشد. برای شناخت بیشتر این عارضه با رسا همراه باشید.
فهرست مطالب
فارنژیت چیست؟
وقتی گلو تحریک، ملتهب، خراشیده، دردناک یا خیلی خشک است، التهاب گلو یا فارنژیت نامیده میشود. گلو میتواند به دلیل عفونت باکتریایی یا ویروسی، آلرژی یا تحریک کنندهها، ریفلاکس اسید، استفاده بیش از حد از صدا و فشار یا حتی خوابیدن با دهان باز برای مدت طولانی، دردناک باشد. درد ممکن است هنگام بلعیدن شدیدتر باشد.
بسته به اینکه چه چیزی باعث التهاب گلو و درد میشود، اغلب میتوانید با نوشیدن مایعات گرم یا مصرف قرصهای گلو، درد و التهاب را تسکین دهید. التهاب ناشی از عفونت ویروسی معمولاً پس از چند روز استراحت به خودی خود برطرف میشود. به عفونت و التهاب گلو ناشی از باکتری، گلودرد استرپتوکوک گفته میشود. پزشک میتواند برای از بین بردن باکتریها آنتی بیوتیک تجویز کند.
علت بیماری فارنژیت
ویروسهایی که باعث سرماخوردگی و آنفولانزا میشوند نیز بیشتر التهاب گلو ایجاد میکنند. کمتر اوقات، عفونتهای باکتریایی باعث گلودرد و التهاب میشوند.
عفونتهای ویروسی
بیماریهای ویروسی که باعث فارنژیت میشوند، عبارتند از:
- سرماخوردگی
- آنفلوانزا
- مونو (مونو نوکلئوز)
- سرخک
- آبله مرغان
- ویروس کرونا (COVID-19)
- کروپ (خروسک)، یک بیماری شایع دوران کودکی است که با سرفههای سخت مشخص میشود.
عفونتهای باکتریایی
تعدادی از عفونتهای باکتریایی میتوانند باعث التهاب گلو شوند. شایعترین آن استرپتوکوک گروه A است که باعث گلودرد و التهاب استرپتوکوک میشود.
علل دیگر فارنژیت
سایر دلایل گلودرد عبارتند از:
آلرژی به حیوانات خانگی، کپکها، گرد و غبار و گرده گل میتوانند باعث فارنژیت شوند. مشکل ممکن است با چندین قطره بعد از عمل که میتواند گلو را تحریک و ملتهب کرده، پیچیده تر شود.
خشکی هوای داخلی باعث میشود گلو احساس خشن بودن و خراش داشته باشد. نفس کشیدن از طریق دهان، اغلب به دلیل گرفتگی مزمن بینی، همچنین میتواند باعث گلودرد، خشک و التهاب شود.
مواد تحریک کننده آلودگی هوا در فضای باز و آلودگی محیط داخلی مانند دود تنباکو یا مواد شیمیایی میتوانند باعث فارنژیت مزمن شوند. جویدن تنباکو، نوشیدن الکل و خوردن غذاهای پرادویه نیز همچنین میتوانند گلو را تحریک کنند.
کشیدگی عضله با فریاد زدن، بلند صحبت کردن یا صحبت طولانی مدت بدون استراحت میتواند عضلات گلو را تحت فشار قرار دهد.
بیماری ریفلاکس معده (GERD)، نوعی اختلال در سیستم گوارشی است که در آن اسیدهای معده در لوله غذا (مری) بالا میروند.
علائم دیگر ممکن است شامل، سوزش سر دل، گرفتگی صدا، نارسایی مجدد محتوای معده و احساس توده در گلو باشد.
عفونت HIV گلودرد و سایر علائم شبیه آنفولانزا گاهی اوقات پس از آلوده شدن فرد به HIV زود ظاهر میشود. همچنین، کسی که HIV مثبت دارد، ممکن است به دلیل عفونت قارچی به نام برفک دهان یا به دلیل عفونت ویروسی به نام ویروس سیتومگال (CMV) ، گلودرد مزمن یا مکرر داشته باشد که میتواند در افراد با نقص سیستم ایمنی جدی باشد.
تومورهای سرطانی گلو، زبان یا صدا (حنجره) میتوانند باعث التهاب گلو شوند. علائم یا نشانههای دیگر ممکن است شامل، گرفتگی صدا، مشکل در بلع، تنفس پر سر و صدا، تودهای در گردن و خون در بزاق یا بلغم باشد.
به ندرت، یک منطقه آلوده از بافت (آبسه) در گلو یا تورم غضروف کوچک که نای را پوشش میدهد (اپی گلوتیت) میتواند باعث فارنژیت شوند. هر دو میتوانند راه هوایی را مسدود کرده و یک فوریت پزشکی ایجاد کنند.
عوامل خطر فارنژیت
اگرچه هر کسی میتواند دچار التهاب گلو شود، اما برخی از عوامل باعث حساسیت بیشتر آن میشوند، از جمله:
- سن: کودکان و نوجوانان به احتمال زیاد دچار گلو درد و التهاب میشوند. کودکان 3 تا 15 ساله نیز به احتمال زیاد دچار استرپتوکوک گلو، شایع ترین عفونت باکتریایی مرتبط با التهاب میشوند.
- قرار گرفتن در معرض دود تنباکو: سیگار کشیدن و دود سیگار میتواند گلو را تحریک کند. استفاده از محصولات دخانیات همچنین خطر ابتلا به سرطانهای دهان، گلو و محفظه صدا را افزایش میدهند.
- آلرژی: آلرژیهای فصلی یا واکنشهای آلرژیک مداوم به گرد و غبار، کپکها یا شوره حیوانات خانگی احتمال گلودرد و التهاب را بیشتر میکنند.
- قرار گرفتن در معرض مواد تحریک کننده شیمیایی: ذرات موجود در هوا در اثر سوختن سوختهای فسیلی و مواد شیمیایی معمول خانگی میتوانند باعث تحریک گلو شوند.
- عفونتهای مزمن یا مکرر سینوسی: تخلیه از بینی میتواند باعث تحریک گلو و یا گسترش عفونت شود.
- باکتری و عفونت: عفونتهای ویروسی و باکتریایی به راحتی در هر مکانی که مردم جمع میشوند، اعم از در مراکز نگهداری از کودکان، کلاسها، دفاتر یا هواپیماها، گسترش مییابند.
- کاهش ایمنی: اگر مقاومت بدن کم باشد بیشتر در معرض عفونت هستید. دلایل عمده کاهش ایمنی شامل HIV، دیابت، درمان با استروئیدها یا داروهای شیمی درمانی، استرس، خستگی و رژیم غذایی نامناسب است.
نشانهها و علائم فارنژیت
علائم و نشانههای فارنژیت بسته به علت ممکن است متفاوت باشند. علائم و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- درد یا احساس خراش در گلو
- دردی که با بلعیدن یا صحبت کردن بدتر میشود
- مشکل در بلعیدن
- غدههای متورم و دردناک در گردن یا فک
- لوزههای متورم و قرمز
- لکههای سفید یا چرک روی لوزههایتان
- گرفتگی صدا
عفونتهای گلودرد ممکن است علائم و نشانههای دیگری نیز داشته باشند، از جمله موارد زیر:
- تب
- سرفه
- آبریزش بینی
- عطسه کردن
- بدن درد
- سردرد
- حالت تهوع یا استفراغ
آکادمی اطفال توصیه میکند اگر التهاب گلو فرزندتان با اولین نوشیدنی صبح برطرف نشد، کودک را به پزشک ببرید. برخی از علائم و نشانههای شدید فارنژیت در کودکان به شرح زیر است:
- مشکل تنفس
- مشکل در بلعیدن
- آبریزش غیرمعمول که ممکن است نشان دهنده عدم توانایی در بلعیدن باشد.
طبق آکادمی گوش و حلق و بینی، در جراحی سر و گردن نیز، اگر بزرگسال هستید، در صورت التهاب گلو و هر یک از مشکلات زیر به پزشک مراجعه کنید:
- گلودرد شدید یا بیشتر از یک هفته طول میکشد.
- مشکل در بلعیدن
- مشکل تنفس
- مشکل باز کردن دهان
- درد مفصل
- گوش درد
- تب بالاتر از 101 درجه سانتیگراد
- خون در بزاق یا بلغم
- گلو درد مکرر
- یک توده در گردن
- گرفتگی صدا بیش از دو هفته طول
- تورم در گردن یا صورت
پیشگیری از بیماری فارنژیت
بهترین راه پیشگیری از التهاب گلو، پرهیز از میکروبهای ایجاد کننده آن و رعایت بهداشت مناسب است. این نکات را دنبال کنید و به کودک خود نیز همین کار را بیاموزید:
- دستان خود را به خصوص پس از استفاده از توالت، قبل از غذا خوردن و بعد از عطسه یا سرفه به طور کامل و مکرر بشویید.
- از اشتراک غذا، نوشیدن در لیوان یا ظروف مشترک خودداری کنید.
- داخل یک دستمال سرفه یا عطسه کنید و آن را دور بریزید. در صورت لزوم، در آرنج خود عطسه کنید.
- از ضد عفونی کنندههای ضد الکلی مبتنی بر الکل، به عنوان جایگزینی برای شستن دست در صورت عدم دسترسی آب و صابون استفاده کنید.
- از لمس تلفنهای عمومی یا نوشیدن آبنما با دهان خودداری کنید.
- تلفن، ریموت تلویزیون و صفحه کلید کامپیوتر را به طور مرتب با پاک کنندههای ضدعفونی کننده تمیز کنید. هنگام مسافرت، تلفنها و ریموتها را در اتاق هتل تمیز کنید.
- از تماس نزدیک با افراد بیمار خودداری کنید.
تشخیص فارنژیت
تشخیص پزشک معمولا با معاینه بدنی شروع میشود که شامل موارد زیر است:
- با استفاده از یک ابزار روشن برای دیدن گلو و احتمالاً گوشها و مجاری بینی
- احساس آرام (لمس) گردن برای بررسی وجود تورم غدد (غدد لنفاوی)
- گوش دادن به تنفس خود یا فرزندتان با استفاده از استتوسکوپ
سواب گلو
در بسیاری از موارد، پزشکان از یک آزمایش ساده برای شناسایی باکتریه ای استرپتوکوکی، علت استرپتوکوک گلو استفاده میکنند. پزشک برای گرفتن نمونه ای از ترشحات، یک سواب استریل را به پشت گلو میمالد و نمونه را برای آزمایش به آزمایشگاه میفرستد. بسیاری از کلینیکها مجهز به آزمایشگاهی هستند که میتوانند در طی چند دقیقه نتیجه آزمایش سریع آنتی ژن را بدست آورند. با این حال، یک آزمایش دوم، اغلب قابل اطمینان تر، به نام کشت گلو، گاهی اوقات به آزمایشگاهی ارسال میشود که نتایج را در طی 24 تا 48 ساعت باز میگرداند.
آزمایشات سریع آنتی ژن به این حساسیت نیستند، اگرچه میتوانند باکتری استرپتوکوکی را به سرعت تشخیص دهند. به همین دلیل، اگر آزمایش آنتی ژن منفی شود، پزشک ممکن است کشت گلو را به آزمایشگاه بفرستد تا آزمایش استرپتوکوک گلو را انجام دهد.
در برخی موارد، پزشکان ممکن است از یک آزمایش مولکولی برای تشخیص باکتریهای استرپتوکوکی استفاده کنند. در این آزمایش، پزشک یک سواب استریل را به پشت گلو میکشد تا نمونه ای از ترشحات را بدست آورد. نمونه در آزمایشگاه آزمایش میشود. پزشک ممکن است طی چند دقیقه به نتایج دقیقی دسترسی پیدا کند.
درمان فارنژیت
التهاب ناشی از عفونت ویروسی معمولاً پنج تا هفت روز طول میکشد و نیازی به درمان پزشکی ندارد. برای تسکین درد و تب، بسیاری از افراد به استامینوفن (تایلنول) یا سایر مسکنهای خفیف درد مراجعه میکنند.
برای تسکین علائم، در نظر بگیرید که داروهای ضد درد برای نوزادان یا کودکان مانند، استامینوفن (Tylenol) یا ایبوپروفن (Advil) ، موترین (Motrin) و سایر داروها را برای تهیه کنید. هرگز به کودکان یا نوجوانان آسپرین ندهید، زیرا این بیماری با سندرم ری ارتباط دارد، یک بیماری نادر اما بالقوه تهدید کننده زندگی که باعث تورم کبد و مغز میشود.
درمان عفونتهای باکتریایی
اگر فارنژیت خود یا فرزندتان به دلیل عفونت باکتریایی باشد، پزشک یا متخصص اطفال آنتی بیوتیک تجویز میکند. شما یا کودک باید حتی در صورت از بین رفتن علائم، آنتی بیوتیک را به طور کامل مصرف کنید. عدم استفاده از تمام داروها طبق دستورالعمل، میتواند منجر به بدتر شدن عفونت یا گسترش آن به سایر قسمتهای بدن شود.
عدم اتمام دوره کامل آنتی بیوتیک برای درمان استرپتوکوک گلو میتواند خطر تب روماتیسمی یا التهاب جدی کلیه در کودک را افزایش دهد. با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید که در صورت فراموش کردن یک دوز، چه کاری باید انجام دهید.
درمانهای خانگی فارنژیت
درمانهای خانگی التهاب گلو به شرح زیر هستند:
مریم گلی
مطالعهای در سال 2009 نشان داده است که استفاده از اسپری مریم گلی به اندازه اسپریهایی با استفاده از مواد بیحسکننده معمول کلرهگزیدین ولیدوکائین برای تسکین درد و خراش گلو موثر بوده است. مریم گلی ضد باکتری و ضد عفونت است و گیاه اکیناسه میتواند اثرات تقویت ایمنی داشته باشد. این گیاهان میتواند به یک اسپری خوب برای گلو تبدیل شود که میتواند تسکین سریع التهاب و درد را ایجاد کند.
سرکه سیب
سرکه اسیدی است و میتواند باکتریهای گلو را از بین ببرد و همچنین گلو درد و التهاب آن را نیز پوشانده و تسکین دهد. همچنین ممکن است بلغمی را که ممکن است باعث تحریک گلو شود را شل کند. به عنوان غرغره میتوانید از آن استفاده کنید، 1 قاشق چای خوری سرکه سیب را با 8 اونس آب مخلوط کنید. این را میتوان با یک قاشق چای خوری نمک برای غرغره سرکه آب شور (غرغره با داروی گرم آب و نمک) ترکیب کرد. همچنین میتوانید 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب را به همراه 1 قاشق غذاخوری عسل به چای خود اضافه کنید.
سیر خام
سیر دارای خواص ضد عفونی کننده است، که در صورت ابتلا به عفونت باکتریایی میتواند به فرد و به تسکین التهاب گلو او کمک کند. هنگام له شدن، سیر خام ترکیبی به نام آلیسین آزاد میکند که دارای خواص ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروس است. بهترین راه استفاده از سیر برای گلودرد، به سادگی جویدن یک حبه خام، یا برداشتن یک برش و مکیدن آن به مدت 15 دقیقه است. کنترل این مسئله برای اکثر افراد ممکن است سخت باشد. برای هضم آسان سیر خام، میتوانید آن را خرد کرده و مقداری عسل یا روغن زیتون به آن اضافه کنید. مقداری از آن را با سبزیجات دیگر مخلوط کرده و اسموتی سبزیجات درست کنید. آن را به کمی سالسا خود هم میتوانید اضافه کنید. نکته اصلی این است که آن را خام و در اسرع وقت پس از خرد کردن بخورید تا آلیسین موثر واقع شود.
شیرین بیان
مطالعه ای در سال 2009 نشان داده است که غرغره شیرین بیان به کاهش درد و التهاب گلو بعد از عمل کمک میکند. اعتقاد بر این است که ریشه شیرین بیان علاوه بر تسکین درد گلو، به شل شدن احتقان و کاهش التهاب نیز کمک میکند، که همچنین میتواند به فرد کمک کند تا احساس بهتری داشته باشد. میتوانید آن را غرغره کرده، یک تکه ریشه شیرین بیان را بجوید یا چای شیرین بیان بنوشید.
ریشه گل ختمی
این نیز شیرینی نیست، بلکه گیاه است. مانند نارون لغزان، ریشه گل ختمی تخریب کننده است و میتواند با پوشاندن بافتهای تحریک شده گلو، گلودرد و التهاب را تسکین دهد. همچنین ممکن است باعث شل شدن مخاط و کمک به سرفه ای شود که گلودرد و التهاب را تشدید کند. ریشه گل ختمی ممکن است به عنوان چای مصرف شود.
غذای یخ زده
خوردن غذاهای منجمدی مانند، بستنی یا سوربت میتواند به کاهش علائم گلودرد و التهاب کمک کند. درجه حرارت سرد میتواند به راحتی درد گلو را تسکین دهد و بسیاری از این غذاهای منجمد به نرم تر و راحت تر بلعیده شدن کمک میکنند. اغلب اقلام منجمد غیر لبنی ترجیح داده میشوند، زیرا در برخی از افراد محصولات لبنی ممکن است مخاط بیشتری ایجاد کنند، که باعث تحریک بیشتر گلو میشوند. اگر لبنیات گلو را تحریک نمیکنند، بستنی کم چربی را امتحان کنید، بدون اینکه چیپس، آجیل یا تکههای اضافی را به آن کنید که میتواند گلو را خراشیده و تحریک کند.
عسل
ممکن است عسل به آب داغ یا چای و آب لیمو اضافه شود تا به تسکین گلو درد و التهاب کمک کند. عسل دارای برخی از خواص ضد باکتریایی است و ممکن است به تسکین گلودرد به دلیل عفونت کمک کند. همچنین مطالعاتی وجود دارند که نشان میدهند ممکن است به کاهش سرفه نیز کمک کند. به کودکان نوپا زیر 1 سال عسل ندهید، زیرا ممکن است به اسپورهای کلستریدیوم بوتولینوم آلوده شوند که ممکن است باعث بوتولیسم نوزاد شود.
سوپ مرغ بخورید
سوپ مرغ گرم است و به مرطوب شدن گلو کمک میکند. درست مانند نوشیدن چای داغ، سوپ گرم نیز میتواند گلودرد و التهاب را تسکین دهد و به نازک شدن مخاط سینوس کمک کند. همچنین به فرد در حفظ رطوبت بدن نیز کمک میکند و طبق مطالعه صورت گرفته ای نشان میدهد که حتی ممکن است حاوی مواد ضد التهابی باشد که میتواند به کاهش علائم سرماخوردگی نیز کمک کند.
چشم انداز بیماران مبتلا به فارنژیت
فارنژیت به ندرت یک بیماری جدی است و اغلب در کنار سرماخوردگی و آنفولانزا اتفاق میافتد. فارنژیت ویروسی به طور معمول طی دو هفته خود به خود از بین میرود، اما فارنژیت باکتریایی ممکن است به یک دوره آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عوارض نیاز داشته باشد. عوارض ناشی از آن مانند آبسههای داخل صفاقی و تب روماتیسمی نادر است. هر کسی که علائم شدید، مکرر یا مداومی داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کند. رعایت بهداشت و پوشاندن دهان و بینی هنگام سرفه یا عطسه میتواند به جلوگیری یا انتشار میکروبهایی که میتوانند باعث ورم حلق شوند، کمک کند.
منبع: www.mayoclinic.org