علت جوش روی باسن چیست؟

| 1 فوریه 2021

برجستگی‌های قرمز روی باسن شما به احتمال زیاد در اثر فولیکولیت “folliculitis”  ایجاد می‌شود، شرایطی که با ورود باکتری‌ها به فولیکول‌های موی شما رخ می‌دهد. برجستگی‌ها ممکن است همراه با خارش و گاهی دردناک باشند. بیشتر از هر علائمی، آن‌ها آزار دهنده هستند. اما چگونه می‌توانید از شر آن‌ها خلاص شوید؟

جوشهای باسن

چه چیزی باعث ایجاد جوش‌های روی باسن می‌شود؟

عدم دریافت رطوبت از طریق پوست باسن، باعث ایجاد‌ خشکی آن نقطه می‌گردد. پوست این نقطه از بدن بسیار حساس است همچنین منافذ روی پوست خشک به راحتی مسدود می‌شوند. از آن‌جا که بدن شما در تماس مداوم با لباس است، به راحتی مستعد تحریک می‌باشد.

لباس‌های تنگی که پوست بدن در مواجهه با آن‌ها امکان نفس کشیدن را ندارد مانند شلوار یوگا یا لباس زیر با الیاف مصنوعی، می‌توانند عرق و باکتری‌ها را در پوست نگه دارند و باعث تحریک بدن شوند.

ماندن عرق در لباس ورزشی، باکتری‌ها و گاها عفونت را بر روی پوست شما نگه می‌دارد و به آن‌ها اجازه می‌دهد وارد منافذ پوست شما شود. این شرایط مسبب شروع یک مشکل پوستی است.

ماندن عرق در لباس و افزایش باکتریها

روش‌های جلوگیری از ایجاد جوش روی باسن چیست؟

اگرچه رهایی و درمان جوش‌های باسن کار دشوار و گرانی نیست اما جلوگیری از آن‌ها ساده تر از درمان است.

1- دوش بگیرید.

هر روز و در هنگام حمام حتما باسن و اطراف آن را بشویید. از لیف حمام مناسب یا ابزار مشابه برای کمک به لایه برداری استفاده کنید. نه تنها پوست شما فوق العاده تمیز خواهد شد بلکه مجددا نرمی و لطافت خود را به دست می‌آورد. همچنین قبل از خروج از حمام، بدن خود را آب‌کشی کنید. این کار باعث می‌شود سایر محصولات بهداشتی (مانند شامپو و نرم کننده) از پوست شما شسته شود و از گرفتگی منافذ پوست شما جلوگیری می‌کند.

2- مرطوب كنيد.

ما به صورت، دست و پاهای خود توجه زیادی می‌کنیم اما اغلب مرطوب کردن باسن خود را فراموش می‌کنیم. به همین دلیل با سوزش و ایجاد جوش به ما یادآوری می‌کند که از آن مراقبت کنیم. مرتباً باسن خود را مرطوب کنید. یک نوع لوسیون مرطوب کننده درخت چای را برای پوست حساس و تحریک‌پذیر خود امتحان کنید زیرا این ماده دارای خاصیت ضد باکتریایی طبیعی هم است.

 

از استفاده از لوسیون‌های سنگین که منافذ شما را مسدود می‌کند، خودداری نمایید. اطمینان حاصل کنید که همه محصولات مراقبتی و لوسیون‌ها فاقد comedogenic است.

3- درمان کنید اما آن را نترکانید.

اگر جوش‌ها خیلی وقت است ظاهر شده‌اند، آن‌ها را درمان کنید اما نترکانید. این نکته‌ای است که به دفعات توصیه می‌گردد. با انجام این کار شرایط بیماری شما سخت‌تر شده و همچنین درمان با مشکل روبه‌رو خواهد شد.

4- لباس‌های گشاد که راه عبور هوا دارند، بپوشید.

اگرچه لباس زیر پنبه‌ای به اندازه کافی جذاب و سکسی نیست اما سعی کنید بیشتر از این نوع جنس لباس زیر بپوشید. این نوع لباس باعث نفش کشیدن پوست می‌شود و از گرفتگی منافذ پوست شما جلوگیری می‌کند.

5- لایه برداری کنید اما به آرامی.

اگر پوست روی باسن شما خشن است، لایه برداری را فراموش نکنید. از اسکراب‌های بدن استفاده کنید اما به یاد داشته باشید بعد از لایه برداری از مرطوب کننده استفاده نمایید. در واقع لایه برداری بیش از اندازه می‌تواند باعث بدتر شدن آکنه شود و برعکس چیزی که شما می‌خواهید عمل می‌کند.

6- پس از اتمام ورزش در باشگاه، دوش بگیرید و لباس خود را تعویض کنید.

بعد از ورزش کردن به منظور پاکسازی بدن خود از سموم و عرق‌ها، دوش بگیرید. عدم تعویض لباس بعد از فعالیت‌های ورزشی احتمال گرفتگی منافذ پوست را افزایش می‌دهید.

7- آب بیشتری بنوشید.

به طور طبیعی آب بدن شما را از داخل به خارج مرطوب می‌کند و ذخیره مقدار کافی آب به بدن شما اجازه می‌دهد سموم خود را دفع نمایید همچنین به پاکسازی پوست کمک می‌کند.

8- بایستید، زیاد ننشینید.

سعی کنید در طول روز بیشتر بایستید و بگذارید باسن شما نفس بکشد. صندلی و جای کار کردن خود را تغییر دهید یا استراحت کنید.

9- عادات پوستی خوب را پرورش دهید.

به یاد داشته باشید اگر از پوست خود مراقبت کنید، جوش‌ها شما را آزار نمی‌دهند. در صورت امکان از لطیف‌ترین محصولات مراقبت از پوست استفاده کنید.

چگونه از دست جوش‌های باسن خلاص شویم؟

خوشبختانه بسیاری از دلایل شایع ایجاد جوش‌های قرمز آزار دهنده، با چند تغییر در شیوه زندگی به راحتی برطرف می‌شوند. فقط کافی است که نکات زیر را رعایت نمایید:

  • به طور مرتب (روزانه) این قسمت از بدن را با صابون ضد باکتری بشویید.
  • برای شستشوی بدن از مواد بنزوئیل پراکسید “benzoyl peroxide” یا اسید سالیسیلیک “salicylic acid” استفاده کنید.
  • لباس‌های تمیز خود را در سالن ورزشی و همچنین بعد از دوش گرفتن بپوشید. بعد از ورزش یا فعالیت‌های پر تحرک آن‌ها را عوض کنید.
  • از کرم (پماد) یا لوسیون حاوی روغن درخت چای که ثابت شده خاصیت ضد باکتریایی دارد، استفاده نمایید. کرم‌های روی “Zinc” (مانند لوسیون کالامین “Calamine lotion”) نیز می‌توانند کمک کننده باشند.
  • از محصولات بهداشتی و مواد شوینده بدن فاقد مواد حساسیت‌زا که برای پوست‌های حساس مناسب‌تر هستند و مواد شیمیایی و رایحه‌ای قوی ندارند استفاده کنید.
  • پوست بدن و باسن خود را مرتباً مرطوب کنید. لوسیون‌های حاوی اسید لاکتیک “lactic acid” را امتحان کنید. این لوسیون‌ها بوی عالی‌ای ندارند اما به درمان باکتری‌های ایجاد شده بر روی باسن کمک می‌کنند.
  • هر زمان ممکن است لباس و لباس زیر تمیز، آزاد و پنبه‌ای جدیدی بپوشید.
  • از نشستن‌های طولانی و بیش از حد خودداری کنید و هر چند دقیقه یک بار به خودتان استراحت دهید و از صندلی بلند شوید.
  • نشستن روی یک حوله گرم و مرطوب به مدت 15 – 20 دقیقه قبل از دوش گرفتن می‌تواند به باز کردن منافذ شما برای پاک‌سازی برجستگی‌های روی باسن کمک کند. همچنین شما می‌توانید از حمام آب گرم استفاده کنید.
  • هفته‌ای یک یا دو بار پوست باسن خود را به آرامی و طبق اصول مشخص لایه برداری کنید. برای این کار می‌توانید از پد آغشته به اسید سالیسیلیک “salicylic acid” استفاده کنید. استفاده‌ی بیش از اندازه از این روش و مواد می‌تواند جوش‌ها و برجستگی‌ها را بدتر نماید؛ از تکرار این روش به دفعات زیاد خودداری کنید.
  • استفاده از لوسیون یا روغن‌های قوی و سنگین بر روی باسن خود را متوقف کنید. این مواد می‌توانند منافذ پوست شما را مسدود کنند. روال درمان خود را مشخص کنید و بررسی نمایید که آیا برجستگی‌ها از بین می‌روند یا خیر.
  • برای کمک به دفع سموم از بدن، آب بیشتری بنوشید.
  • هر کاری که می‌خواهید انجام ‌دهید اما جوش‌ها را نترکانید! این شیوه و روش شما می‌تواند باعث التهاب بیشتر جوش‌ها شود و منجر به شیوع عفونت گردد.

داروهایی که به درمان جوش باسن کمک می‌کنند:

  • بنزوئیل پراکسید “Benzoyl Peroxide”

ضد عفونی کننده موضعی که برای درمان آکنه‌های خفیف تا متوسط استفاده می‌شود.

این ماده را می‌توانید به عنوان پاک کننده، کرم، شوینده بدن یا لوسیون خریداری کنید. استفاده بیش از حد آن می‌تواند باعث خشکی پوست شود.

  • اسید سالیسیلیک “Salicylic Acid”

ماده‌ای که برای درمان آکنه‌های خفیف تا متوسط استفاده می‌شود.

در پدهای ضدعفونی کننده، کرم‌ها، لوسیون‌ها یا مواد پاک کننده استفاده می‌شود. استفاده بیش از حد آن می‌تواند باعث خشکی پوست شود.

  • روغن درخت چای

ماده حاصل از برگ درخت چای را می‌توان برای مقابله با آکنه استفاده کرد.

یک پاک کننده، لوسیون، کرم، پماد یا مرهم حاوی این روغن را خریداری کنید.

روغن درخت چای

  • اسید لاکتیک “Lactic Acid”

“Humectant” ماده‌ای است که باعث افزایش مقدار آب یا رطوبت در پوست می‌شود.

آن را می‌توانید به عنوان یکی از مواد تشکیل دهنده لوسیون بیابید.

  • فلز روی “Zinc”

عنصری با خواص درمانی مفید و زیاد است.

این ماده را می‌توانید در لوسیون‌ها یا کرم‌ها بیابید.

کاری که لازم است انجام دهید این است که در طول روز، موارد بهداشتی را رعایت نمایید همچنین هنگام حمام یا دوش گرفتن باسن خود را کاملا ضدعفونی کنید اما استفاده از این محصولات نیز می‌توانند به شما در رعایت بهداشت کامل و درمان جوش‌ها کمک کنند. یک بار امتحان کنید تا ببینید چه تاثیری بر روی بدن شما دارند.

 

تفاوت فولیکولیت و آکنه روی باسن چیست؟

فولیکولیت التهاب در قسمت فولیکول‌های مو است. معمولاً برجستگی‌های قرمز کوچک در اطراف فولیکول جمع می‌شوند. هنگامی که سلول‌های مرده پوست و باکتری‌ها وارد فولیکول می‌شوند و به دام می‌افتند، فولیکولیت ایجاد شده و باعث ایجاد برجستگی می‌شود. غالباً این امر می‌تواند به دلیل شیو یا اصلاح کردن با تیغ، گرفتگی منافذ به دلیل استفاده‌ی لوسیون یا کرم‌های سنگین یا پوشیدن لباس‌هایی که پوست را تحریک می‌کند، ایجاد شود.

از طرف دیگر آکنه یک عارضه پوستی است که ناشی از سبوم (چربی‌های اضافی پوست) “sebum” و یک ترشح روغنی در منافذ پوست است. بیشتر اوقات در صورت، گردن، قفسه سینه و باسن رخ می‌دهد. برخلاف تصور رایج عموم مردم، شکلات و غذاهای چرب به ایجاد آکنه کمک نمی‌کنند؛ این جوش‌ها بیشتر توسط غدد تولید هورمون و ژنتیک ایجاد می‌شوند.

تفاوت فولیکولیت و اکنه روی باسن

همچنین پوست خشک یا تحریک شده می‌تواند منجر به ایجاد فولیکولیت شود.

1- پوست خشک

پوست باسن شما به راحتی خشک می‌شود، این موضوع می‌تواند منجر به گرفتگی منافذ شود. باسن شما همیشه با لباس در تماس است که این شرایط می‌تواند منجر به تحریک آن قسمت از بدن شود.

2- لباس تنگ

علت دیگر ایجاد جوش ممکن است لباس‌های تنگ و غیرقابل نفوذ هوا مانند شلوار یوگا یا لباس‌های زیر با الیاف مصنوعی باشد. در این حالت عرق و باکتری‌ها در پوست به دام می‌افتند و باعث تحریک می‌شوند.

لباس تنگ پوست را حساس میکند

3- عرق کردن

اگر بعد از اتمام کار در باشگاه لباس‌های خود را عوض نکنید، به باکتری‌ها اجازه می‌دهید در محیط رشد کنند. این امر به ویژه در مورد لباس‌های تنگ و محکم بسیار صادق است. اگر در باشگاه از لباس‌های جذب و با الیاف مصنوعی استفاده نمایید و آن‌ها را عوض نکنید، باکتری‌ها و عرق به راحتی می‌توانند در منافذ شما وارد شوند و مشکلات پوستی ایجاد کنند.

4- علل دیگر

جوش‌های باسن مانند جوش‌های سایر قسمت‌های بدن می‌توانند در زمینه سلامتی و مشکلات دستگاه گوارش یا عدم تعادل هورمونی نگرانی ایجاد کنند. همچنین این موضوع می‌تواند نشان دهنده‌ی یک زندگی بی‌تحرک باشد.

اگر پوست خود را مرطوب می‌کنید و لباس با الیاف طبیعی و گشاد می‌پوشید اما همچنان کمکی به بهبود جوش‎های شما نمی‌کند،حتما لازم است به پزشک مراجعه نمایید. آلرژی و سایر آسیب‌های پوستی می‌تواند علت جوش‌های شما باشند.

همچنین اطمینان حاصل نمایید که محصولاتی که بر روی پوست خود استفاده می‌کنید حاوی مواد کامدوژنیک “comedogenic” (مسدود کننده منافذ) نیستند. اغلب محصولات “ضد آکنه” که به بازار عرضه می‌شوند هم حاوی ترکیباتی هستند که در واقع باعث ایجاد آکنه می‌شوند. بنابراین حتما برچسب‌ها را بخوانید و آن‌ها را با لیست مواد کامدوژنیک بررسی کنید.

 

درمان آکنه‌های باسن

حتما به یاد داشته باشید که جوش‌های باسن را نترکانید. این کار می‌تواند التهاب را افزایش داده و منجر به عفونت شود.

برای خلاص شدن از شر جوش‌های آزار دهنده، به مواد گران قیمت احتیاج ندارید. روش‌های مختلفی برای نمایان شدن پوست سالم وجود دارد.

1- از مواد شوینده ضد آکنه یا درمان کننده آکنه استفاده کنید.

به دنبال مواد شوینده یا مواد معالجه کننده حاوی بنزوئیل پراکسید، اسید سالیسیلیک یا هیدروکسی آلفا باشید. بنزوئیل پراکسید با باکتری‌ها و فولیکولیت مبارزه می‌کند اگرچه ممکن است این مواد پوست شما را خشک کنند. در صورت بروز چنین اتفاقی، از یک مرطوب کننده سبک برای برقراری تعادل استفاده کنید.

محصولات شوینده‌ای که پیشنهاد می‌شود، مواد سبک و بدون رایحه‌های قوی و فاقد پارابن است. این مواد نه تنها برای شستشوی باسن استفاده می‌شوند بلکه در صورت تشخیص پزشک می‌توانید از آن‌ها برای شستشوی سایر نقاط بدن هم استفاده کنید.

هنگامی که به دنبال اسید سالیسیلیک اسید هستید، سعی کنید آن را با حجم 3٪ یا بیشتر پیدا کنید. همچنین می‌توانید یک پد پاک کننده که از قبل با اسید سالیسیلیک آغشته شده است را امتحان کنید. با این حال این کار را بیش از حد انجام ندهید. در واقع ساییدن و شستشوی بیش از حد می‌تواند آکنه را بدتر کند.

اگر از پماد استفاده می‌کنید حتماً بعد از دوش گرفتن آن را بمالید و منتظر بمانید که قبل از پوشیدن لباس، جذب پوست شود زیرا بعضی از آن‌ها می‌توانند باعث لک شدن لباس شوند همچنین تاثیر کامل را بر روی بدن نداشته باشند.

2- از لوسیون حاوی اسید لاکتیک استفاده کنید.

لوسیون‌های حاوی اسید لاکتیک “lactic acid” برای مرطوب کردن پوست و درمان برخی از مشکلات فولیکولیت مفید هستند. در استفاده از این لوسیون‌ها ثابت قدم باشید و حداقل یک بار در روز از آن‌ها استفاده کنید. برای دیدن نتایج استفاده از لوسیون، باید چند هفته صبر کنید.

یک پیشنهاد عالی برای شستشوی بدن، لوسیون مرطوب کننده AmLactin 12٪ است. این ماده حاوی 12٪ اسید لاکتیک است، در اعماق پوست اثر می‌کند و ماندگاری طولانی مدت دارد. این لوسیون را پیشنهاد می‌کنم چون بدون اسانس، رایحه و فاقد چربی است و هر بار بعد از حمام می‌توانید از آن استفاده نمایید.

3- با روغن درخت چای یا روغن نارگیل بدن یا باسن خود را مرطوب کنید.

هر دوی روغن‌های طبیعی ذکر شده نه تنها پوست شما را مرطوب می‌کنند بلکه دارای خواص ضد باکتریایی هستند که به مبارزه با یکی از مشکلات فولیکولیت یعنی باکتری‌های به دام افتاده کمک می‌کنند.

4- روی حوله گرم بنشینید.

قبل از دوش گرفتن به مدت بیست دقیقه روی حوله گرم و مرطوب بنشینید. با استفاده از این روش به باز شدن منافذ خود کمک می‌کنید بنابراین می‌توانید کثیفی و عفونت را پاک کنید.

5- از ماسک‌های خانگی با مواد ضد آکنه استفاده کنید.

آیا می‌دانید که سیر، کدو تنبل، خیار و سیب زمینی برای مبارزه با آکنه و پاکسازی پوست فوق العاده هستند؟ این محصولات بسیار مؤثر هستند و در تعدادی از بروشورهای ماسک صورت ضد آکنه نیز دیده می‌شوند. قطعاً می‌توانید هرکدام از این ماسک‌ها را در محل جوش خود استفاده کنید.

در شرایط عدم درمان جوش باسن به کدام متخصص مراجعه کنید؟

اگر همه چیز را امتحان کردید و همچنان جوش‌های شما از بین نمی‌روند باید به متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا مطمئن شوید مسئله بزرگتری وجود ندارد. همچنین ممکن است شما به چیز خاصی آلرژی داشته باشید که از آن بی‌اطلاعید و این موضوع می‌تواند بر سلامت پوست شما تأثیر بگذارد. اگر به طور مرتب و دائما در حال جوش زدن در یک نقطه خاص هستید، این شرایط می‌تواند به معنای وجود بیماری خاص باشد.





نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

contact us

دیدگاه های "علت جوش روی باسن چیست؟" (2)

    سلام من الان نزدیک به 4ماه هس که باسنم جوش میزنه درد ندارد و احساسی نمیکنم تا زمانی که خارش بگیرد تمام جوشها رو کنده ام و بیشتر میشد والان تا بای باسنم اول کمرم جوش زده عرق کاسنی و خاکشیر هم استفاده میکنم بخاطر قرصهای اعصابی که میخورم نمیتونم چرک خشکن و قرص جوشان ویتماین سی بخورم نا گفته نماند روزی یکبار که به دستشویی میرم مدفوم آبکی هس من حسم میگه این جوشها و مدفوعی که دارم به هم ربط داره خواستم ببینم نظر شما چی هس و چه چیزی پیشنهاد میکنید با تشکر

    توسط امید در 26 دسامبر 2021

    با سلام. وجود جوش روی باسن علل مختلفی دارد و گاهی ناشی از عفونت های قارچی است. بهتر است ویزیت تلفنی با پزشک داشته باشید تا بعد از گرفتن شرح حال کامل برای شما داروی مناسب تجویز کند.

    توسط دکتر مریم تجریشی در 9 ژانویه 2022