ویروس کرونا “SARS-CoV-2” به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. درک و تشخیص مدت دوام ویروس در بدن و مدت زمان زنده ماندن در سطح یا هوا میتواند به جلوگیری از انتقال کمک کند. مدت زمان دوام بیماری و شدت آن به نوع ویروس و بدن فرد بیمار بستگی دارد.
این مقاله به تحقیقات موجود در حوزه مدت دوام ویروس کرونا در بدن و مدت زمان فعال بودن آن در شرایط مختلف میپردازد. همچنین دوران نقاهت بیماری و مراقبتهای لازم را بررسی مینماید.
کلیه دادهها و آمارها بر اساس دادههای موجود در زمان انتشار و در دسترس عموم میباشد. برخی از اطلاعات ممکن است طی ماههای گذشته مورد بررسی قرار گرفته باشند. به منظور اطلاع از جدیدترین اطلاعات در مورد بیماری همه گیر COVID-19، اخبار به روز شده سازمان جهانی بهداشت را دنبال نمایید.
فهرست مطالب
- 1 ویروس کرونا در بدن چه مدت دوام میآورد؟
- 2 علائم ویروس کرونا چه مدت ادامه دارد؟
- 3 ویروس چه مدت بر روی لباس و سطوح دوام میآورد؟
- 4 ویروس کرونا چه مدت در هوا دوام میآورد؟
- 5 کرونا ویروس چه مدت در غذا زنده میماند؟
- 6 در صورت بروز علائم کرونا چه باید کرد؟
- 7 مراقبتهای لازم و جلوگیری یا پیشگیری از بیماری کرونا ویروس
- 8 کلیات مربوط به مراقبتهای لازم و دوران نقاهت کرونا ویروس
ویروس کرونا در بدن چه مدت دوام میآورد؟
ویروس کرونای سارس SARS-CoV-2 ویروسی است که عامل ایجاد بیماری COVID-19 است. بیشتر افرادی که دچار علائم COVID-19 میشوند، در طی 2-6 هفته و بدون درمان بهبود مییابند. با این حال این دورهی بهبودی لزوماً نشان دهنده مدت زمان فعال بودن ویروس در بدن نیست.
COVID-19 دارای دوره نهفتگی یا کمون است، به این معنی که ممکن است چند روز قبل از بروز بیماری، فرد علائم را متوجه شود. به طور معمول ویروس SARS-CoV-2 به این صورت عمل میکند که فرد میتواند ویروس را 48 ساعت قبل از بروز علائم منتقل کند.
بسیاری از افراد علائم خفیفی را تجربه میکنند، در حالی که برخی از آنها هیچ علائمی را تجربه نخواهند کرد. این موضوع میتواند تشخیص افراد مبتلا به ویروس را دشوار نماید.
مدت دوام ویروس در بدن به فرد بیمار و شدت بیماری بستگی دارد.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میکنند، افرادی که آزمایش COVID-19 مثبتی دارند یا مشکوک به بیماری هستند، میبایست خود را برای مدت زمان زیر قرنطینه کنند:
- دوره انتقال و سرایت شدید اولیه
- 10 روز پس از نتیجه مثبت آزمایش و بدون هیچگونه علامتی
- بیماری خفیف یا متوسط، 10 روز پس از ظهور علائم و 24 ساعت بعد از رفع تب (بدون استفاده از دارو)
- بیماری شدید تا 20 روز پس از بروز علائم
این ارقام نشان دهنده زمانی است که فرد بیمار ناقل است و بیشتر در معرض انتقال SARS-CoV-2 به دیگران است.
با این حال ویروس ممکن است تا 3 ماه پس از تشخیص به صورت ضعیف شده در بدن باقی بماند. این موضوع به طور معمول به معنای آن است که حتی پس از بهبودی، نتیجه آزمایش دوم برخی از افراد مثبت میباشد؛ اگرچه این وضعیت لزوماً نشان دهنده انتقال ویروس و ناقل بودن فرد نیست.
از اکتبر 2020 هیچ مدرکی وجود ندارد که فردی با علائم خفیف یا متوسط بتواند ویروس کووید 19 را 10 روز پس از اولین نتیجه مثبت آزمایش منتقل کند.
علائم ویروس کرونا چه مدت ادامه دارد؟
در اوایل بیماری همه گیر COVID-19، سازمانهای بهداشتی اعلام کردند که در اکثر افراد، علائم مدت کوتاهی طول میکشد. با این حال با وارد شدن به دورههای بعدی بیماری، مردم گزارش کردند که علائم آنها بیش از این مدت طول کشیده است.
گزارش CDC در ژانویه 2020 نشان داد که 35٪ از افرادی که موارد خفیف COVID-19 داشتند، 14-21 روز پس از آزمایش مثبت شده خود به حالت معمول سلامتی خود برنگشتند. در میان بیمارانی که 18 تا 34 سال داشتند و هیچ بیماری پزشکی زمینهای و مزمنی نداشتند، از هر 5 نفر 1 نفر به حالت معمول سلامتی خود برنگشته است.
این گزارش نشان میدهد که برای برخی از افراد، علائم ویروس کرونا حتی در موارد خفیف، بیش از تخمین اولیه ادامه دارد. به منظور مقایسه نوع ویروس، بیش از 90٪ افراد مبتلا به زکام یا آنفلوانزا “influenza”، تقریباً طی 2 هفته پس از داشتن نتیجه آزمایش مثبت بهبود مییابند.
افرادی که نیاز به درمان در بیمارستان دارند یا “کووید طولانی” را تجربه میکنند نیز ممکن است علائم طولانیتری را تجربه نمایند. کووید طولانی “Long COVID” یا سندرم پس از کووید “post COVID syndrome”، نام مجموعهای از علائم است که برخی از افراد ماهها پس از بیماری اولیه خود همچنان آن را تجربه میکنند.
علائم سندرم پس از COVID می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی شدید
- مشکل خواب
- تنگی نفس
- سردرد
- ضعف عضلانی
- تپش قلب
- تب درجه پایین
- مشکل در تمرکز
- حافظه از بین رفته یا ضعیف شده
- تغییرات خلق و خوی
- بثورات پوستی
- حالت تهوع یا استفراغ
- اسهال
محققان همچنان در حال بررسی علت ایجاد علائم طولانی مدت و بهترین روش درمان هستند.
ویروس چه مدت بر روی لباس و سطوح دوام میآورد؟
مطالعهای از مجله پزشکی نیوانگلند بررسی کرده است که SARS-CoV-2 چه مدت در سطوح مختلف از جمله پلاستیک، فولاد ضد زنگ، مس و مقوا زنده میماند.
یافتهها نشان میدهد که ویروس کرونا میتواند در موارد زیر زنده بماند:
- 4 ساعت بر روی مس
- 24 ساعت بر روی مقوا
- 72 ساعت بر روی پلاستیک و فولاد
در حالی که محققان میتوانند SARS-CoV-2 را بر روی سطوح مختلف و تحت شرایط آزمایشگاهی تشخیص دهند، اما به طور دقیق مشخص نیست که آیا این موضوع با خطر ابتلا به عفونت در شرایط عادی مطابقت دارد یا خیر.
یک مطالعه در سپتامبر 2020 در “Lancet” نشان میدهد، زمانی که محققان سطوح مختلف را در یک بیمارستان بزرگ در ایتالیا سواب کردند، فقط یک مورد از تجهیزات حفاظتی، آلوده به SARS-CoV-2 بود. محققان در این شرایط نتیجه میگیرند که تا زمانی که افراد روشهای استاندارد تمیزی و بهداشت را دنبال نمایند، خطر انتقال از سطوح بسیار پایین است.
ویروس کرونا چه مدت در هوا دوام میآورد؟
همچنین مطالعه روی سطوح نشان میدهد که کووید 19 میتواند به صورت aerosol برای مدت 3 ساعت زنده بماند. آئروسل مایع ریزی است که در یک گاز مانند هوا معلق است.
با پایان یافتن آزمایش بعد از 3 ساعت، کل مدت زنده ماندن کرونا ویروس در هوا میتواند طولانیتر شود. با این حال برخی از عوامل مانند درجه حرارت و رطوبت هوا نیز نقش مهمی خواهند داشت.
یک گزارش در ژوئن سال 2020 منتشر شده است که ویروسهای دیگر کرونا برای مدت طولانیتری در هوای سرد و مرطوب زنده میمانند. این موضوع ممکن است به معنای تبدیل شدن SARS-CoV-2 به ویروس فصلی در برخی مناطق باشد. همچنین مطالعه بر روی سطوح به نحوه انتقال ویروس در هوا در شرایط روزمره اشاره نکرده است.
کووید 19 از طریق قطرات تنفسی گسترش مییابد؛ قطرات، ذرات بسیار ریزی از مایعات هستند که هنگام سرفه، عطسه یا مکالمه وارد هوا میشوند. یک مطالعه در ماه می سال 2020 نشان میدهد که صحبت با صدای بلند میتواند هزاران قطره کوچک را به هوا منتقل کند و حدود 8 تا 14 دقیقه در فضای بسته و در هوا باقی بمانند.
با توجه به این موضوع که قطرات منتشر شده از طریق گفتار برای مدت طولانی در محیط بسته باقی میمانند، نزدیکی فرد با فرد مبتلا به کرونا ویروس یک عامل خطر جدی برای ایجاد و ابتلا به کووید 19 است.
کرونا ویروس چه مدت در غذا زنده میماند؟
در حال حاضر هیچ مدرک ثابت شدهای وجود ندارد که شخص بتواند کرونا ویروس را از مواد غذایی دریافت کند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) بیان کرده است که ویروسهای کرونا به منظور زنده ماندن به حیوان زنده یا میزبان انسانی احتیاج دارند و به طور کلی نمیتوانند روی سطوح بسته بندی مواد غذایی تکثیر شوند.
WHO پیشنهاد میکند میوهها و سبزیجات را به صورت عادی بشویید و دستها را قبل از خوردن غذا کاملاً بشویید و ضدعفونی نمایید. همچنین مردم میبایست اطمینان حاصل کنند که کارد و چنگال یا بشقاب مصرفی آنها با کسانی که به کووید 19 مبتلا بودهاند، مشترک نباشد.
در صورت بروز علائم کرونا چه باید کرد؟
اگر شخصی معتقد است که علائم COVID-19 را دارد یا ممکن است در معرض ویروس قرار گرفته باشد، میبایست خود را در خانه قرنطینه کرده و با پزشک تماس بگیرد. به خاطر داشته باشید که بدون تماس قبلی، به مراکز درمانی مراجعه نکنید. در حال حاضر مراکز درمانی بسیار پر تردد هستند و امکان سرایت و انتقال به افراد به شدت افزایش مییابد. صرفا در شرایط حاد و اضطراری و با تجویز و توصیه پزشک خود به مراکز درمانی مراجعه نمایید.
طبق گزارش CDC، علائم کرونا ویروس شامل موارد زیر است:
- تب
- سرفه
- تنگی نفس
- خستگی
- از بین رفتن چشایی یا بویایی
- سردرد
- بدن درد
- حالت تهوع یا استفراغ
- اسهال
یک پزشک تشخیص میدهد که آیا ممکن است فردی مبتلا به COVID-19 باشد یا خیر؛ در این صورت باید توصیه و تجویزهای متخصصین را رعایت نمایید. اگر علائم شخصی به سرعت بدتر شد، باید با شمارههای اعلام شده یا نزدیکترین بخش اورژانس تماس بگیرید.
برخی از علائم کرونا ویروس شدید عبارتند از:
- مشکل تنفس
- درد یا فشار در قفسه سینه
- احساس گیجی
- ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
- لبها یا صورت غیرطبیعی یا کبود (آبی شده) که ممکن است در افراد با پوست تیره، سفید یا خاکستری به نظر برسد.
مراقبتهای لازم و جلوگیری یا پیشگیری از بیماری کرونا ویروس
بهترین راه جلوگیری از بیماری کووید19 و توقف انتقال به دیگران، جلوگیری از قرار گرفتن در معرض ویروس عامل آن است.
CDC در ارتباط با مراقبتهای لازم توصیه میکند:
- دستها را حداقل به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.
- اگر آب و صابون در دسترس نیست، از ضد عفونی کننده دست حاوی حداقل 60٪ الکل استفاده کنید.
- اجتناب از لمس صورت به ویژه بینی، چشم یا دهان با دستهای شسته نشده
- حداقل 6 فوت یا 2 متر فاصله از افرادی که خارج از خانه هستند.
- استفاده از ماسک در مکانهای عمومی، هنگام حضور در کنار افراد دیگر یا در شرایطی که فاصله فیزیکی کم است.
- پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه و عطسه با دستمال یا داخل آرنج و دفع سریع دستمال و زبالههای استفاده شده در سطل زباله
- تمیز کردن و ضد عفونی کردن اشیا و سطوح لمس شده به صورت مکرر و روزانه
حتی اگر افراد احساس بیماری نکنند، میتوانند SARS-CoV-2 را منتقل کنند و ناقل بیماری باشند، بنابراین رعایت این دستورالعملها در هر زمان که ممکن است ضروری است.
CDC توصیه میکند که افراد در مکانهای عمومی که حفظ فاصله فیزیکی دشوار است از ماسک صورت تایید شده استفاده کنند. رعایت این موضوع به کاهش سرعت انتقال ویروس در افرادی که نمیدانند به آن مبتلا شدهاند از جمله افراد بدون علامت کمک میکند. در حالی که افراد فاصله فیزیکی خود را با دیگران رعایت میکنند، میبایست از ماسکهای صورت بهداشتی استفاده نمایند. دستورالعمل ساخت ماسک در خانه نیز موجود است. توجه: بسیار مهم است که ماسکهای جراحی و ماسکهای تنفسی N95 در وهلهی اول برای کارکنان بهداشت و درمان اختصاص داده شود.
کلیات مربوط به مراقبتهای لازم و دوران نقاهت کرونا ویروس
ویروس کرونا یا SARS-CoV-2 ، حداقل 10 روز پس از ایجاد علائم در بدن فعال است. در افرادی که بیماری شدید دارند، این بیماری ممکن است تا 20 روز ادامه داشته باشد. در بعضی از افراد، سطح ضعیف شدهی ویروس تا 3 ماه در بدن قابل تشخیص است اما در این زمان، فرد نمیتواند آن را به دیگران منتقل کند.
در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که ویروس در غذا زنده بماند اما شواهد اولیه نشان میدهد که ممکن است چندین ساعت در مس، 24 ساعت در مقوا و تا 72 ساعت در پلاستیک و فولاد دوام بیاورد. با این حال این گزارشات لزوماً به این معنی نیست که ویروس شناسایی شده روی این مواد میتواند باعث ایجاد عفونت شود.
دانشمندان همچنان در حال بررسی میزان دوام SARS-CoV-2 بر روی سطح و لباس و نحوه حرکت آن در هوا هستند. پیروی از دستورالعملهای مربوط به تمیز کردن، شستن دستها و ماسکها میتواند خطر انتقال را پایین نگه دارد.
ویروس کرونا یک بیماری جدی است. شما با رعایت نکات بهداشتی و همچنین رعایت اصول و توصیههای پزشکی میتوانید از دریافت یا انتشار بیماری جلوگیری نمایید. به خاطر داشته باشید که رکن اصلی جلوگیری از بیماری رعایت فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک میباشد. در صورت امکان از خانه خارج نشوید تا زنجیرهی انتقال بیماری به حداقل برسد. از غذاهای مقوی استفاده نمایید تا بدن شما در برابر بیماری قوی باشد. ضدعفونی کردن وسایل شخصی مانند کلید، سوئیچ، گوشی تلفن همراه و شستن لباسهای آلوده امکان ابتلا به بیماری را به حداقل میرساند. افراد سالمند و دارای بیماری زمینهای میبایست از خانه خارج نشوند و تمهیدات لازم در ارتباط با تامین مواد اولیه آنها صورت پذیرد. افراد مبتلا به بیماریهای ریوی باید بیشتر از سایرین مراقبتهای اولیه را جدی بگیرند و تا حد ممکن از منزل خارج نشوند و در اماکن شلوغ ظاهر نشوند.